Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 18.05.2020. 13:05

Do vikenda promenljivo vreme sa kišom, aktivnost insekata povećana

Tokom proteklih sedam dana uočena je aktivnost insekata. Obratite pažnju na vaše zasade.

Foto: Martina Popić
  • 177
  • 22
  • 0

U Srbiji se danas i sutra očekuje promenljivo oblačno, uobičajeno toplo vreme za ovo doba godine sa dužim periodima sunčanog vremena uz mogućnost pojave kratkotrajne kiše ili pljuskova ponegde. Tokom noći ka sredi, 20. maja, na severu i zapadu, a u sredu i u ostalim krajevima prognozira se jače naoblačenje sa kišom, pljuskovima i grmljavinom i lokalno obilnijim padavinama, kao i pad temperature.

U četvrtak, 21. maja, bi došlo do postepenog prestanka padavina osim na istoku i jugu gde bi se zadržalo oblačno vreme mestimično sa kišom. U petak i subotu, 22. i 23. maja, očekuje se pretežno sunčano, a od nedelje 24. do srede 27. maja preovlađivalo bi promenljivo sa kišom i lokalnim pljuskovima sa temperaturama oko prosečnih vrednosti za ovo doba godine.

Prema prognoziranim vrednostima SPI-1 na većem delu teritorije Srbije preovladavaće normalni uslovi vlažnosti.

Na voću smotavac, a na krompiru zlatica

Tokom proteklih sedam dana uočena je aktivnost insekata. U toku je piljenje larvi prve generacije jabukinog, breskvinog i šljivinog smotavca. Pregledom zasada kruške registrovano je prisustvo mlađih larvi obične kruškine buve. U toku je intenzivno piljenje larvi prve letnje generacije ove štetočine.

Jabukin, breskvin, šljivin smotavac i kako ih suzbiti

Kod ratarskih kultura u usevima krompira registrovano je prisustvo svih razvojnih stadijuma krompirove zlatice . U toku je intenzivno piljenje larvi prve generacije ove štetočine. Vizuelnim pregledom useva šećerne repe uočeno je prisustvo kolonija crne repine vaši. U pogledu biljnih bolesti u fazi cvetanja i u prisustvu padavina ili visoke vlage, klasovi pšenice i ječma su podložni infekcijama gljive koja prouzrokuje fuzariozu klasa. Usled zaraze ovim patogenom može doći do smanjenja prinosa i kvaliteta zrna.

Kod voćarskih kultura bilo je uslova za infekciju jabuke od prouzrokovača pegavosti lista i krastavosti plodova, zatim infekciju breskve i šljive prouzrokovačem šupljikavosti lišća koštičavog voća. Takođe, uslovi su povoljni i za razvoj pepelnice breskve i jabuke


Tagovi

Promenljivo oblačno Vreme za vikend Jabukin smotavac Crna repina vaš Fuzarioza klasa Aktivnost insekata


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...