Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 02.11.2021. 11:20

Do subote sa kišom - opalo lišće na voću, vreme za plavo prskanje

Radi smanjenja infektivnog potencijala prezimljujućih formi patogena proizvođačima se preporučuje primena pereparata na bazi bakra u fazi kada opadne oko 70 odsto lisne mase.

Foto: Bigstock/AIFEATI
  • 241
  • 39
  • 0

U Srbiji bi u utorak 2. novembra bilo malo hladnije, vetrovito i oblačno s kišom. Do subote 6. novembra preovlađivalo bi umereno do potpuno oblačno, povremeno s kišom, a više padavina se očekuje u severnim i zapadnim krajevima, naročito u petak 5. novembra.

Biće toplo, naročito u četvrtak 4. novembra, kada se u većini mesta očekuje iznad 20°C. Od nedelje 7. novembra do kraja perioda prognozira se pretežno sunčano vreme sa maksimalnim dnevnim temperaturama oko ili malo iznad višegodišnjeg proseka.

Prema prognoziranim vrednostima SPI-1, na celoj teritoriji Srbije preovladavaće normalni uslovi vlažnosti.

Oko 70 odsto lista je opalo

Tokom proteklih sedam dana zabeležena je aktivnost insekata štetočina. U zasadima kruške ima prezimljujućeg imaga obične kruškine buve. U pogledu biljnih bolesti u zasadu jabuke registrovano je prisustvo simptoma truleži plodova jabučastog voća na pojedinim plodovima i to u zasadima gde nisu sprovedene adekvatne mere zaštite.

Inače, na području Srbije koštičavo voće (breskva, kajsija, šljiva, višnja, trešnja i drugo) se, u zavisnosti od voćne vrste, sortimenta i lokaliteta, nalazi u fazi od početka obezbojavanja lišća do faze 70 odsto listova opalo. Radi smanjenja infektivnog potencijala prezimljujućih formi patogena (prouzrokovača monilioze koštičavog voća, šupljikavosti lista koštičavog voća, kovrdžavosti lišća breskve, bakterioznih oboljenja i drugih prouzrokovača oboljenja) proizvođačima se preporučuje primena pereparata na bazi bakra u fazi kada opadne oko 70 odsto lisne mase.

Vreme za završetak setve pšenice i zaštitu vinove loze bakarnim preparatima

Kod ratarskih kultura, u usevima ječma, registrovano je prisustvo krilatih formi lisnih vaši i cikada.


Tagovi

Plavo prskanje Bakarni preparati Monilija Kruškina buva Kiša Vremenska prognoza


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u