Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 06.04.2021. 13:00

Do petka slab mraz - moguća oštećenja na procvetalom voću

Preporuka polјoprivrednim proizvođačima je da budu u pripravnosti i da prate vremensku prognozu, a ako imaju mogućnosti i da primene adekvatnu zaštitu.

Foto: Bigstock/spectator
  • 153
  • 177
  • 0

Danas na severu i zapadu Srbije oblačno, mestimično s kišom i sa udarima vetra od 12-15 m/s. Ova oblačnost i zona padavina uz zahlađenje, u toku dana, prošriće se i na ostale krajeve. Uveče, tokom noći ka sredi i u sredu u nižim predelima sa mešovitim padavinama (kišom i snegom), a u brdsko-planinskim predelima sa snegom ponegde uz formiranje manjeg snežnog pokrivača, objavio je Republički hidrometeorološki zavod.

Do subote (10.04.) ujutro hladno sa slabim prizemnim mrazem. U periodu od srede do petka (07-09.04.) u većini krajeva očekuje se i slab mraz na dva metra. Međutim, slabi jutarnji mrazevi (do -3°C) na dva metra visine mogu dovesti do oštećenja na procvetalim vrstama i sortama voća.

Preporuka polјoprivrednim proizvođačima je da budu u pripravnosti i da prate vremensku prognozu, a ako imaju mogućnosti i da primene adekvatnu zaštitu, savetuje RHMZ.

Tačnije, u sredu 7. aprila bilo bi pretežno oblačno, hladno i vetrovito, uz umeren i jak severozapadni vetar, u nižim predelima s kišom i snegom, u brdskoplaninskim predelima sa snegom. U četvrtak 8. aprila očekuje se promenljivo i dalje hladno vreme, ponegde sa kratkotrajnom kišom, u brdsko-planinskim predelima sa slabim snegom. Zatim osetno toplije, do kraja sedmice suvo, a u ponedeljak 12. aprila prognozira se novo naoblačenje s kišom.

Prema prognoziranim vrednostima SPI-1, u delovima južne Srbije preovladavaće umereno do jako vlažni uslovi, na krajnjem severu zemlje jaka do ekstremna suša, dok će u ostalim krajevima Srbije biti normalni uslovi vlažnosti.

Registrovana šljivina osa

Toplo i sunčano vreme tokom protekle nedelje povoljno je uticalo na aktivnost insekata. U zasadima šljive registrovani su prvi ulovi imaga crne i žute šljivine ose a u zasadima breskve prvi ulovi breskvinog smotavca.

Kod ratarskih kultura u usevima pšenice i ječma registrovano je prisustvo imaga i položenih jaja žitne pijavice. Na starim repištima uočeno je prisustvo imaga sive repine pipe. Pojavio se i imago rutave bube na korovskoj vegetaciji. S proleća, ovaj insekt se prvo sreće na cvetovima maslačka, zatim na raznim vrstama voća, uljanoj repici, ukrasnom bilju, cvetovima povrća, usevima žita. Velike štete usled izgrizanja cvetova može da nanese mladim voćkama.

U pogledu biljnih bolesti u usevima ozime pšenice je registrovano prisustvo simptoma sive pegavosti lista pšenice, pepelnice žita i rđe a u usevima ječma simptomi mrežaste pegavosti lista ječma.


Tagovi

Vremenska prognoza Prizemni mraz Zaštita voća Padavine


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...