Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 20.12.2021. 10:00

Do petka maglovita i hladna jutra, a onda?

Do četvrtka jutra sve hladnija sa mjestimičnom maglom i pojavom mraza. U Hercegovini pojava bure, a na sjeveru Bosne slab vjetar promjenjivog smjera. Od petka promjena vremena.

Foto: Depositphotos/Imagesines
  • 730
  • 110
  • 0

Prema dostupnim prognostičkim kartama, većim dijelom ove sedmice preovladavaće stabilnije vrijeme, u prvih par dana s vrlo malim izgledima za povremene padavine u vidu susnježice i snijega slabijeg intenziteta, u centralnoj i istočnoj Bosni.

Kako navodi Federalni hidrometeorološki zavod, temperaturni režim djelimično će se promijeniti i do četvrtka, 23.12, jutra će postepeno biti sve hladnija, mjestimično maglovita, sa pojavom jačeg mraza.

Na visoravnima u centralnim, jugozapadnim i istočnim dijelovima zemlje minimalne temperature kretaće se od -10 do -5 °C. U sjevernim područjima očekuju se negativne jutarnje temperature u vrijednostima između -4 i -2, na jugu sa minimalnim temperaturama od 1 do 5 °C.

Maksimalne temperature u toku dana biće od 2 do 5°C u Bosni, dok će u Hercegovini biti 8°C. U krajevima sa dugotrajnijom maglom mogu se očekivati i cjelodnevne negativne temperature, posebno sredinom sedmice.

U utorak se očekuje pretežno sunčano vrijeme u toku dana. U centralnim i istočnim područjima Bosne, prije podne, magla i niska naoblaka, a poslije podne se očekuje smanjenje naoblake. Poslije podne u zapadnim i sjeverozapadnim područjima Bosne dolazi do pojave oblaka. Vjetar u Bosni slab promjenljivog smjera, a u Hercegovini slaba bura. Jutarnja temperatura od -8 na sjeveru do 3ºC na jugu, a dnevna od -2 na sjeveru do 9°C na jugu.

Za središnji dio sedmice najavljuje se umjereno do pretežno oblačno vrijeme s maglom po kotlinama.

Od petka je moguća promjena vremena i padavine. Pod uticajem strujanja toplijeg zraka, temperature će porasti, jutarnji minusi će izostati. Uz smjene stabilnijih i kišnih perioda, veće količine padavina očekuju se u Hercegovini i centralnoj Bosni, a najmanje na sjeveru i sjeveroistoku zemlje.

Ozime kulture će nastaviti prezimljavanje u povoljnim uslovima, dok se eventualni radovi na otvorenom mogu nesmetano obavljati do narednog vikenda.


Tagovi

Prognoza Agro prognoza Magla Mraz Padavine Ozime kulture


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]