Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 02.08.2021. 13:00

Do kraja nedelje oblačno - u vinovoj lozi je mnogo štetočina

U zasadima vinove loze registruje se prisustvo nekoliko štetočina koje mogu da ugroze rod i kvalitet grožđa, a to je braon mramorasta stenica, azijska voćna mušica i pepeljasti grožđani moljac.

Foto: Vedran Stapić (ilustracija)
  • 185
  • 18
  • 0

U Srbiji bi u utorak i sredu, 3. i 4. avgusta, bilo bi pretežno sunčano. U periodu od 5. do 7. avgusta prognozira se promenljivo oblačno vreme mestimično sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Od nedelje, 8. avgusta, do kraja perioda bilo bi suvo. Temperatura vazduha bi u većini mesta bila oko prosečnih vrednosti, osim na jugoistoku Srbije gde će se do četvrtka 5. avgusta zadržati veoma toplo vreme sa maksimalnim dnevnim temperaturama oko 35°C. Krajem perioda temperatura bi bila u porastu.

Prema prognoziranim vrednostima SPI-1, u delovima severne, severoistočne i centralne Srbije preovladavaće umereno do jako vlažni uslovi, dok će u ostalim krajevima zemlje biti normalni uslovi vlažnosti.

Plamenac u kukuruzu, stenice u lozi i pauk u jabukama

Toplo i sunčano vreme povoljno je uticalo na aktivnost insekata. Otpočelo je polaganje jaja treće generacije jabukinog (breskvinog i šljivinog) smotavca, a piljenje larvi se očekuje narednih dana. U pojedinim zasadima jabuka se registruje i prisustvo običnog paučinara i crvenog voćnog pauka.

U toku je i polaganje jaja i početak piljenje larvi četvrte letnje generacije kruškine buve. U zasadima vinove loze registruje se prisustvo nekoliko štetočina koje mogu da ugroze rod i kvalitet grožđa, a to je braon mramorasta stenica, azijska voćna mušica i pepeljasti grožđani moljac.

Zelena i braon mramorasta stenica napadaju voće - kako ih suzbiti?

Kod ratarskih kultura visoke temperature vazduha uticale su na masovan let imaga kukuruznog plamenca, intezivno polaganje jaja i piljenje larvi. Započela je aktivnost druge generacije ove štetočine. Najugroženiji su usevi semenskog kukuruza, kukuruza šećerca i paprike.


Tagovi

Stenica Štetočine Vremenska prognoza Oblačno Kruškina buva Crveni pauk Jabukin smotavac


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...