Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • vremenska prognoza
  • 30.08.2021. 14:00

Dani pred nama savršeni za završetak faza rasta ratarskih usjeva

Iako su padavine došle kasnije nego što je poželjno, za pojedine ratarske usjeve popraviće se stanje zemljišne vlage, a što će uz odgovarajuće temeperature povoljno uticati na završne faze razvoja.

Foto: Depositphotos/stevanovicigor (ilustarcija)
  • 91
  • 87
  • 0

Kako prognostičari najavljuju, početak sedmice pred nama donosi sunčano i suho vrijeme. Sredinom nedjelje izvjesne su i nešto nestabilnije i oblačne prilike, sa mogućnošću lokalnih pljuskova u poslije podnevnim satima. 

Temperaturni režim neće se bitnije mijenjati, odnosno, ujutru će biti prijatnih 12 do 17°C, na jugu zemlje do 20°C, a maksimalne dnevne idu do 26°C, na jugu do 29 °C.

Iako su padavine došle kasnije nego što je poželjno, za pojedine ratarske usjeve poput kukuruza ili soje, popraviće se stanje zemljišne vlage, a što će uz odgovarajuće temeperaturne vrijednosti povoljno uticati na završne faze razvoja. 

Ponedjeljak je u Bosni osvanuo sa dosta niske oblačnosti ili ponegdje sa maglom po kotlinama. U Hercegovini i jugozapadnoj Bosni preovladavati će sunčano vrijeme. 

Prema Federalnom hidrometeorološkom zavodu, izmjerene jutarnje temperature kretale su se u intervalu od tri stepena na Bjelašnici pa do 16°C u Mostaru. U toku dana očekuje se uglavnom sunčano vrijeme, sa malom ili umjerenom naoblakom. Duvati će i slab vjetar, u Bosni iz pravca istoka i sjeveroistoka dok će u Hercegovini imati jugozapadni smjer. Današnji dnevni maksimum dosegnuti će 24°C, na jugu BiH do 27°C.

Tokom sutrašnjeg dana najavljeno je umjereno do pretežno oblačno vrijeme, sa mjestimičnim pljuskovima. Većina padavina očekuje se u drugom dijelu dana. Na području Hercegovine biće uglavnom sunčano, sa malom naoblakom. Više oblaka, sa mogućim slabijim padavinama, prognozira se za sjever Hercegovine u poslije podnevnim satima. Strujanja zraka slaba, u Bosni iz pravca sjevera dok će u Hercegovini biti iz jugozapadnog smjera. 

Jutro u utorak svježe, sa vrijednostima od osam do 13°C, na jugu zemlje 16°C. Maksimalna dnevna sutra ide do 25, a na jugu BiH do 29°C.

Sredinom sedmice zadržaće se pretežno oblačno vrijeme u Bosni i sjevernoj Hercegovini. Ponegdje u Bosni moguće je da padne i slabija kratkotrajna kiša. U većini predjela Hercegovine biće prisutna umjerena oblačnost, a duvati će i slab vjetar iz pravca sjevera. Jutarnje temperature u srijedu kretaće se od osam do 13°C, na jugu do 16 stepeni. Dnevni maksimum neće preći 29°C.

Kako se budemo bližili kraju sedmice, pratiće nas uglavnom oblačne prilike u Bosni dok će se sunčano vrijeme zadržati u Hercegovini. U četvrtak će jutro biti svježe, sa samo sedam stepeni ponegdje dok će maksimalna dnevna ići do 24°C, a na jugu zemlje i do 29°C. Strujanje zraka biće umjereno, iz pravca sjevera.


Tagovi

Sunčano vrijeme Oblačnost Vjetar Pljuskovi Magla Jutarnje temperature Dnevni maksimum


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.