Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • vremenska prognoza
  • 13.07.2021. 12:00

Dani pred nama pogodni za žetvu ječma, ali i pljuskove!

Tokom vikenda pogoršanje vremena biće izraženije i padavine se očekuju u čitavoj Bosni i Hercegovini. Najveće količine prognoziraju se za centralnu, sjevernu i istočnu Bosnu, a nešto manje u jugozapadnim područjima.

Foto: Martina Popić 
  • 83
  • 12
  • 0

Kako prognostičari najavljuju, na početku nedjelje zadržati će se sunčano vrijeme, a temperature će biti u skladu s aktuelnim godišnjim dobom, jedino na sjeveru BiH moguće su mjestimično i one nadprosječne. Mogućnost lokalnih pljuskova, sa grmljavinom biće naglašenija u četvrtak, na području centralne i sjeveroistočne Bosne. 

Tokom vikenda ovo pogoršanje vremena biće izraženije i padavine se očekuju u čitavoj Bosni i Hercegovini. Najveće količine prognoziraju se za centralnu, sjevernu i istočnu Bosnu, a nešto manje u jugozapadnim krajevima. Najmanje padavina biće na krajnjem jugu zemlje.

Sredinom nedjelje dnevni maksimum kretaće se u rasponu od 29 do 32°C, na sjeveru BiH do 35°C, nakon čega slijedi postepni pad temperatura, koji će najizraženiji biti u dane vikenda, praćen kišom. Tada makismalne dnevne temperature u Bosni neće prelaziti 22, a u Hercegovini 24 stepena. 

U najvećem dijelu sedmice, preovladavaće povoljne prilike za radove na otvorenom polju tako da se žetva ječma može neometano privoditi završetku, a žetva pšenice se nastavlja punim intenzitetom, gdje moguće i ubrzava se, zbog najavljene kiše krajem nedjelje. Zalihe zemljišne vlage popravljaju se sa predstojećim padavinama, što će pogodovati razvoju proljetnih usjeva, prije svega kukuruza. 

Jutros je u našoj zemlji bilo uglavnom sunčano vrijeme, sa vrlo malo oblaka. Prema Federalnom hidrometeorloškom zavodu, izmjerene jutarnje temperature kretale su se od 15°C na Bjelašnici pa do 24°C u Trebinju. 

I tokom dana možemo očekivati sunčane prilike, uz umjerenu oblačnost. Duvati će i slab vjetar, iz pravca juga. Današnji dnevni maksimum ide do 35 stepeni, na jugu zemlje do 39°C. 

Sredinom nedjelje zadržava se isti trend vremena. U srijedu će jutro osvanuti sa temperaturama od 15 do 25 stepeni dok će maksimalna dnevna iznositi 36°C, u sjevernoj i sjeveroistočnoj Bosni i do 39°C. 

Sunčano vrijeme, sa umjerenom naoblakom, preovladavati će i kako se budemo bližili kraju nedjelje. Porast oblačnosti najavljen je za četvrtak, drugu polovinu dana i tokom večernjih sati na sjeveru Bosne može uvjetovati kišu i lokalne pljuskove. Ujutru će biti prijatnih 21, na jugu zemlje do 25 stepeni dok dnevni maksimum u četvrtak neće preći 36°C.

Krajem sedmice u Bosni se najavljuju uglavnom oblačne vremenske prilike, a u Hercegovini će biti sunčano, sa malo oblaka. U petak se sa razvojem oblačnosti preko dana, u Bosni očekuju kiša i pljuskovi. Jutarnje temperature od 15 do 21, na jugu BiH do 25 dok dnevni maksimum neće prelaziti 30°C, na jugu do 34°C.


Tagovi

Sunčano vrijeme Padavine Pljuskovi Vjetar Žetva ječma Zemljišna vlaga Žetva pšenice Naoblaka Dnevni maksimum Pad temperatura


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.