Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 06.07.2022. 11:00

Apel poljoprivrednicima da navodnjavaju parcele - stiže li zahlađenje?

U četvrtak veče očekuje se naoblačenje koje u noćnim satima donijeti slabu kišu, a u petak usloviti jače zahlađenje s kišom u svim predjelima

Foto: Depositphotos/rootstocks
  • 305
  • 51
  • 0

S obzirom na visoke dnevne temperature i nedostatak vlage u zemljištu, agrometeorolozi savjetuju poljoprivrednim proizvođačima da gdje god je moguće navodnjavaju parcele rano ujutro i kasno uveče.

"Biljkama iz proljetne sjetve, koje se nalaze na kraju vegetativne i na početku generativne faze, potrebne su nove padavine kako bi imale bolje uslove za dalji razvoj", navodi se u sedmodnevnom biltenu agrometeorologa Hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske.

Razvoj štetočina

Ističe se kako su vremenski uslovi prošle sedmice bili povoljni za početak žetve ozime pšenice te da trenutni uslovi u proizvodnji praćeni visokom temperaturom pogoduju razvoju insekata štetočina.

U zasadima bresaka i šljiva u toku je polaganje jaja i početak piljenja larvi druge generacije breskvinog (šljivinog) smotavca, dok se u zasadima jabuke odvija piljenje larvi prve generacije jabukinog smotavca.

Prepoznajte simptome napada najčešćih štetočina i bolesti na voćkama

Utvrđeno je i prisustvo svih razvojnih stadijuma obične kruškine buhe kod koje je u toku početak leta imaga i polaganje jaja treće ljetne generacije ove štetočine.

Zahlađenje u petak

Prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske u četvrtak veče očekuje se naoblačenje koje u noćnim satima donijeti slabu kišu, a u petak usloviti jače zahlađenje s kišom u svim predjelima.

Prognozni modeli za sada, pokazuju da će u drugom dijelu sedmice doći do zahlađenja s maksimalnom temperaturom zrakaod 20 do 25 stepeni Celzijusa.


Tagovi

Vrijeme Prognoza Navodnjavanje Štetočine Zahlađenje


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]