Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 15.05.2023. 09:00

Aktiviran meteoalarm u cijeloj BiH: Moguća plavljenja imovine

Intenzivnije i obilnije padavine najavljene su i u naredna tri dana, pa se očekuje porast vodostaja, pogotovu na Uni, Sani i Vrbasu.

Foto: RTRS
  • 127
  • 10
  • 0

U cijeloj Bosni i Hercegovini aktiviran je meteoalarm zbog padavina. Oblačno vrijeme s kišom i lokalnim pljuskovima prognozirano je za cijelu zemlju, dok se lokalno intenzivnije padavine očekuju na području Hercegovine. Žuto upozorenje na snazi je za veći dio zemlje, dok je za područje Hercegovine gdje se očekuje akumulirana količina padavina uglavnom između 30-60 litara po metru kvadratnom, lokalno može pasti od 60 do 90 litara, na snazi nerandžasti meteoalarm.

Iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda pozivaju građane da budu spremni da zaštitite sebe i imovinu. Plavljenje imovine i saobraćajnih mreža su moguć kao i poremećaj u snabdijevanju električnom energijom, vodom i u komunikacijama.

Izlila se Una

Una izlila se iz korita u Nacionalnom parku, jake kiše izazivaju bujične poplave, a velike količine vode slivaju se sa okolnih brda u niže dijelove i preko saobraćajnica, saopćeno je iz NP "Una". Za posjetioce su zatvoreni ulazi Gorjevac i Ćelije koji vode prema Štrbačkom buku.

Izmjereni vodostaj Une u centru Bihaća je iznad kritične tačke od jednog metra.

U mjestu Donji Petrovići na području općine Krupa na Uni rječica Vojskova izlila se iz korita na regionalni put Dubovik - Petrovići - Bušević. Zbog izlivanja vode na kolovoz otežan je saobraćaj na širem području Prijedora, Novog Grada i Kostajnice. Rijeka je počela da se izliva na poljoprivredne površine, a ukoliko se rast nastavi, biće ugrožene i kuće u kostajničkoj Ulici Ranka Šipke.

Vodostaj Sane u Novom Gradu dostigao je nivo od 320 centimetara, uvedene su redovne mjere odbrane od poplava, a sinoć su uključene i pumpe na rijeci.

Intenzivnije i obilnije padavine najavljene su i u naredna tri dana, pa se očekuje porast vodostaja, pogotovu na Uni, Sani i Vrbasu. Izlivanje voda se može, eventualno očekivati samo na bujičnim vodotocima, odnosno tamo gdje nema sistema odbrane od poplava, navode nadležni.

I dalje kritično u USK

Poznati bh. meteorolog, Nedim Sladić, saopćio je da se nepovoljne vremenske prilike nastavljaju na području Bosanske Krajine (tj. cijelo područje Unsko-sanskog kantona), te podsjetio građane na sljedeće preventivne mjere:

  • Sve vrijedne stvari premjestite na više etaže u slučaju da procijenite na osnovu informacija nadležnih službi da će bujanje vodotoka izazvati niz ostalih problema.
  • U ovakvim trenucima, važno je slušati nadležne institucije. Slušajte preporuke nadležnih službi i kantonalnih civilnih zaštita.
  • Iako barijere za odbranu od poplava su se pokazale korisne, kao ove na slici koje se lako sastavljaju i sklapaju, većina naših kuća ih ne posjeduje. Vreće s pijeskom mogu služiti svojoj svrsi pod uslovom da ranije nisu korištene, tj. korištene više puta - tada gube svu svoju potrebnu funkciju.
  • Voda traži put gdje joj je najlakše izbiti na površinu. Osigurajte da su odvodi u kući otčepljeni, pogotovo u kupatilu.
  • Za svaki slučaj pripremite dovoljno suhe hrane i konzervi koje možete odložiti u slučaju da nailazi veći val. Također, osigurajte da imate i dovoljno medikamenata za prvu pomoć koje možete skloniti u neki ruksak ili torbu koju sa sobom nosite.
  • Iako malo izgledno, u slučaju da nadležni procijene da je evakuacija potrebna, učinite to. To uistinu i jesu najteži trenuci kada se emocija bori s raciom, ali iskustva ljudi koji su iskusili poplave unazad 20 godina govore kako je ovo ispravan potez.

Sedmična prognoza

Prema aktuelnim sinoptičkim kartama, Odsjeka za agrometeorologiju Federalnog hidrometeorološkog zavoda, izraženija nestabilnost i obilnija kiša, izgledni su od ponedjeljka do srijede, uz veće količine padavina u Krajini, jugozapadnoj Bosni i u Hercegovini, u odnosu na centralne, istočne i sjeveroistočne krajeve. Od četvrtka, 18. maja, sa manje padavina, ali i dalje uz vjerovatnoću za svakodnevne pljuskove širom zemlje. Na izmaku vikenda slijedi dodatna stabilizacija vremenskih prilika.

Temperaturni režim bit će uglavnom u skladu sa kalendarom. Minimalne jutarnje temperature kretat će se od 8 do 12 u unutrašnjosti, u Posavini i na jugu Hercegovine do 14 °C. Maksimalne dnevne temperature zraka, u prvom dijelu sedmice većinom između 12 i 16 °C u centralnim dijelovima, na sjeveru i jugu od 18 do 22 °C. Sa danima vikenda izgledno je dodatno zatopljenje, sa maksimalnim vrijednostima između 17 i 21 u unutrašnjosti. Na sjeveru, u Posavini, Semberiji i dolini Neretve do 25 °C, moguće je i par stepeni iznad.

Nestabilno vrijeme, smjene vedrijih i oblačnih perioda, uz dodatni porast temperatura, uslovićt e intenzivniji razvoj biljnih bolesti i štetočina, stoga je preporučljivo pratiti izvještaje nadležnih službi, te pravovremeno reagovati u slučaju potrebe.


Tagovi

Poplave Una Meteoalarm Izlijevanje rijeka Mjere zaštite Prognoza Kiša Pljuskovi


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kako vi zovete ovo !? Dosta se koriste u islamskoj tradiciji u mjesecu Ramazanu !