Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zeleni paradajz
  • 19.10.2018. 16:15

Zeleni paradajz možete iskoristiti za slana i slatka jela

Nedozreli, zeleni paradajz možete koristiti u pripremi pita, kolača, soseva, džemova. Donosimo vam niz načina kako da iskoristite ove plodove koji vam možda još uvek stoje na stabljikama, u baštama.

Foto: Pixabay/anaterate
  • 5.321
  • 165
  • 0

Iako smo zagazili u drugu polovinu oktobra, u baštama se može pronaći još štošta, jer je vreme toplo i nema mraza. Verovatno još uvek niste počupali paradajz i nadate se da će još koji dozreti na ovom neuobičajeno toplom oktobarskom suncu. Ali, ako i ne dozre, zeleni paradajz možete iskoristiti na niz drugih načina. 

Naravno, uvek ga možete ubrati i ostaviti da dozre naknadno.

Kako iskoristiti nezreli, zeleni paradajz?

Zeleni paradajz možete i preraditi u kiselu ili slatku zimnicu, ali i od njega napraviti ručak

Pohovani zeleni paradajz

Za ovaj će kulinarski užitak najbolji će biti veći paradajz koji ćete pripremiti kao i tikvice. Izrežite na ploške, posolite, uvaljajte u oštro pšenično ili kukuruzno brašno, nakon toga ide u razmućeno jaje i na kraju u hlebne mrvice. Pržite ga na ulju ili masti, kao što biste pohovali tikvice ili meso. 

Ukiseljeni paradajz

Paradajz možete kiseliti samostalno ili u kombinaciji sa nekim drugim povrćem. Posebno su simpatični ukiseljeni mali čeri paradajzi, koji vrlo atraktivno izgledaju. Veće paradajze narežite na ploške ili manje komade i ukiselite običnim rastvorom sirćeta, vode, soli i šećera. Dodajte biber u zrnu, lovorov list ili druge začine po želji. 

Najvažnija pravila za izradu domaće zimnice

Džem od paradajza

Zeleni paradajz sam po sebi ima neutralan ukus, ali ima obilje pektina, pa od njega možete napraviti odličan džem. Pravite ga po običnom receptu za džem, a začine dodajte po želji, kao što je đumbir, korica limuna, narandža, ljuta papričica. Ovakav džem možete koristiti i kao sos slanim jelima, kao što su prženi krompirići, slani uštipci i slično. 

Kako napraviti slatku zimnicu od povrća

Paradajz u pitama i kolačima

Kao što smo rekli, ukus im je neutralan pa ga slobodno možete koristiti u pitama i kolačima. Dakle, nasecite ih na komadiće i koristite kao što biste inače koristili, na primer, jabuke. Ili pomešajte sa jabukama, pa stavite u pitu ili umešajte u testo za biskvit. Naravno, odlično će se slagati i u slanim varijantama, pa predlažemo slane mafine sa zelenim paradajzom. 

Sos od zelenog paradajza

Brzinski, a zdrav ručak - to ćete dobiti ako zeleni paradajz isečete na komade, prodinstate na maslinovom ulju i crvenom luku, dodate malo soka od paradajza, malo bibera, mlevene paprike i drugih omiljenih začina. Poslužite sa testom i malo parmezana.  Ako imate zelenog paradajza u većim količinama, ovaj sos možete spremiti u teglice i brzinski ručak će uvek biti na dohvat ruke. 


Povezana biljna vrsta

Paradajz

Paradajz

Engleski naziv: Tomato | Latinski naziv: Lycopersicum esculentum

Paradajz je jednogodišnja biljka iz porodice Solonaceae. Gaji se u plastenicima, staklenicima i na polju. Deli se na srednje rane i kasne. Ima dobro razvijen vretenast koren s... Više [+]

Tagovi

Zeleni paradajz Paradajz Recept Pohovani paradajz Slatka zimnica Slana zimnica


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)