Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zeleni paradajz
  • 17.10.2018. 09:00

Zeleni paradajz možete iskoristiti za slana i slatka jela

Nedozreli, zeleni paradajz možete koristiti u pripremi pita, kolača, soseva, džemova. Donosimo vam niz načina kako iskoristiti ove plodove koji vam možda još uvijek stoje na stabljikama, u baščama.

Foto: Pixabay/anaterate
  • 6.298
  • 98
  • 0

Iako smo zagazili u drugu polovicu oktobra, u baščama se može pronaći još štošta jer je vrijeme toplo i nema mraza. Vjerojatno još uvijek niste počupali paradajz i nadate se kako će još koji dozrijeti na ovom neuobičajeno toplom oktobarskom suncu. No, ako i ne dozrije, zeleni paradajz možete iskoristiti na niz drugih načina. 

Naravno, uvijek ga možete ubrati i ostaviti da dozrije naknadno, o čemu smo na Agroklubu već pisali. 

Kako iskoristiti nedozreli, zeleni paradajz?

No, zeleni paradajz možete i preraditi u kiselu ili slatku zimnicu, ali i od njega napraviti ručak. 

Pohani zeleni paradajz

Sigrno ste čuli za kultni film "Pohane zelene rajčice" iz 1991. godine koji, istina, ne govori toliko o paradajzu koliko o nekim još uvijek aktualnim temama kao što je nasilje u porodici, poslovnom uspjehu i padu... No, na stranu film kojega svakako preporučamo pogledati, ali zeleni paradajz zaista možete pohati. Za ovaj će kulinarski užitak najbolji biti veći paradajz kojega ćete pripremiti kao i bundevice. Izrežite na ploške, nasolite, uvaljajte u oštro pšenično ili kukuruzno brašno, nakon toga ide u razmućeno jaje i na kraju u krušne mrvice. Pržite ga na ulju ili masti kao što biste pohali tikvice ili meso. 

Ukiseljeni paradajz

Paradajz možete kiseliti samostalno ili u kombinaciji s nekim drugim povrćem. Posebno su simpatični ukiseljeni mali cherry paradajzi koji vrlo atraktivno izgledaju. Veće paradajze narežite na ploške ili manje komade i ukiselite običnim rastvorom sirćeta, vode, soli i šećera. Dodajte biber u zrnu, lovorov list ili druge začine po želji. 

Najvažnija pravila za izradu domaće zimnice

Džem od paradajza

Zeleni paradajz sam po sebi ima neutralan okus, ali ima obilje pektina pa od njega možete napraviti odličan džem. Radite ga po običnom receptu za džem, a začine dodajte po želji, kao što je đumbir, korica limuna, naranča, ljuta papričica. Ovakav džem možete koristiti i kao sos slanim jelima kao što su prženi krompirići, slani uštipci i slično. 

Slatka zimica od povrća

Paradajz u pitama i kolačima

Kao što smo rekli, okus im je neutralan pa ga slobodno možete koristiti u pitama i kolačima. Dakle, nasjecite ih na komadiće i koristite kao što biste inače koristili, primjerice, jabuke. Ili pomiješajte s jabukama pa stavite u pitu ili umiješajte u tijesto za biskvit. Naravno, odlično će se slagati i u slanim varijantama pa predlažemo slane muffine sa zelenim paradajzom. 

Sos od zelenog paradajza

Brzinski, a zdrav ručak - to ćete dobiti ako zeleni paradajz isječete na komade, prodinstate na maslinovom ulju i crvenom luku, dodate malo soka od paradajza, malo bibera, mljevene paprike i drugih omiljenih začina. Poslužite sa tijestom i malo parmezana.  Ako imate zelenog paradajza u većim količinama, ovaj sos možete spremiti u teglice i brzinski ručak će uvijek biti na dohvat ruke. 
 


Povezana biljna vrsta

Paradajz

Paradajz

Engleski naziv: Tomato | Latinski naziv: Lycopersicum esculentum

Paradajz je jednogodišnja biljka iz porodice Solonaceae. Uzgaja se u plastenicima, staklenicima i na polju. Dijeli se na srednje ranu i kasnu. Ima dobro razvijen vretenast korijen... Više [+]

Tagovi

Zeleni paradajz Paradajz Recept Pohani paradajz Slatka zimnica Slana zimnica


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U nekim hladnijim krajevima BiH se još sije krompir...