Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hrana za pse i mačke
  • 30.03.2020. 13:00

Zbog otežane opskrbe i sva hrana za kućne ljubimce kasni na police

Domaće tržište prehrane i drugih proizvoda za pse i mačke ovisno je o uvozu, po nekim procjenama čak i preko 90%. Opskrba otežana, raste prodaja domaćih proizvoda

Foto: tmart/trongnguyen@depositphoto
  • 1.826
  • 518
  • 0

Brojni su novinski stupci potrošeni na važna pitanja opskrbe stanovništva hranom i drugim životno važnim namirnicama, a provjerili smo i kakvo je stanje s hranom za kućne ljubimce. 

Domaće tržište proizvoda za pse i mačke ovisno je o uvozu, po nekim procjenama čak i preko 90%, tako da danas distributeri imaju brojne izazove opskrbe. Dodatno mnogi brendovi kao što su primjerice Alleva, Clan, Pedigree, ProPlan, Rustican, Whiskas i dr. pristižu iz zemalja ponajviše pogođenih trenutnom pandemijom COVID-19 koronavirusom (SARS-CoV-2) - iz Češke, Francuske, Italije, Njemačke, Kanade, Poljske te sa sobom donose i zabrinutost kupaca po pitanju kontaminacije.  

Postoje i značajni problemi oko transporta tih i drugih roba prema Hrvatskoj, ali jednako tako i prema susjednim Sloveniji i Srbiji gdje oni imaju podružnice, rekao nam je Edvard Varda, direktor jednog od regionalnih lidera ove branše, tvrtke ZOO Hobby d.o.o. iz Splita.

"Roba iz Njemačke kasni i radi nedovoljno jasnog tretmana naših vozača, ali i nestašice sirovina kod proizvođača", kaže Varda i dodaje kako za njihovog dobavljača iz Kanade, problem predstavlja nedostatak praznih morskih kontejnera jer ni Kina danas ne izvozi očekivanom dinamikom pa je došlo do poremećaja s tom brodskom 'ambalažom'.

ZOO Hobby
ZOO Hobby skladišni prostor, Izvor: mrežne stranice zoo-hobby.eu

Danas je pravi podvig održavati asortiman na policama dućana za kućne ljubimce, jer prema riječima našeg sugovornika postoji ozbiljan disbalans dostupne robe, volumena prijevoza, slobodnih linija i potražnje.

Zabilježeni prvi slučajevi zaraze pasa koronavirusom

Dodatan izazov imaju i vlasnici kućnih ljubimaca.

Iako se širenje zaraze primarno realizira s čovjeka na čovjeka, do sada su zabilježena i dva slučaja zaraze psa koronavirusom od COVID-19 pozitivnih vlasnika, ali za sada nema dokaza o njihovom daljnjem širenju. 

Uz to valja imati na umu da se na dlaci tih životinja, ukoliko ostvare kontakt sa zaraženom osobom ili površinom, može zadržati virus, koji se doduše tako ipak teže prenosi nego sa glatkih ploha. 

Koronavirus - kućni ljubimci i domaće životinje nisu izvor zaraze

"Nepridržavanjem higijenskih mjera u današnjim uvjetima, to može značiti daljnje širenje zaraze. Svi vlasnici kućnih ljubimaca znaju kolika je jaka povezanost sa svojim psom ili mačkom, ali u ovim uvjetima treba biti oprezan“, upozorava Varda.

U vremenima otežane isporuka iz inozemstva dobra je vijest da u ovakvim vremenima postoje i dva domaća proizvođača hrane za pse, a njihove proizvode pronašli smo u Zvjerinjak webtrgovini koja danas pokazuje svoje pune prednosti, gdje kupci mogu sve potrebno naručiti iz vlastitog doma. 

I ovu djelatnost obuhvaćaju današnje mjere prevencije širenja virusa pa je radno vrijeme maloprodajnih dućana skraćeno - od 8 do 17 sati baš kao i kod maloprodajnih trgovina prehranom.

Danas vidljiv značaj domaće proizvodnje 

"U ponudi imamo hrvatskog proizvođača hrane za pse Canibis. To je 100% hrvatski proizvod originalne recepture, a imamo i drugog domaćeg proizvođača, sirovo zamrznutu hranu za pse Von Barf“, rekao nam je Zlatko Borko ispred Zvjerinjaka i otkrio da imaju i domaće sijeno za glodavce, ali i da niti ne postoji hrana za mačke s natpisom Made in Croatia

"U Hrvatskoj dominira uvoz hrane s tim da mi u našim maloprodajama imamo sve hrvatske proizvođače koji su trenutno aktualni“, ističe Borko i dodaje da sve što dolazi iz uvoza obavezno ostave na skladištu zapakirano od 3 do 7 dana dodatno radi sigurnosti te tek potom dostavljaju maloprodajama.

Zvjerinjak internet trgovina
Zvjerinjak internet trgovina

I on potvrđuje da je dobava kvalitetne hrane izrazito otežana i usporena. "U normalnim vremenima od narudžbe do isporuke kamionski šleperske dopreme, primjera radi iz Češke trebalo nam je do 7 dana, a danas je taj period pomaknut do 15 do 20 dana“ opisuje naš sugovornik.

Rijetkim našim proizvođačima ova situacija ide u prilog.

Raste prodaja domaćeg brenda

"Ovih se dana pokazalo koliko je bitna domaća - hrvatska proizvodnja“, rekao nam je Mario Falamić, proizvođač Canibisa, direktor tvrtke Green Life iz Rakitovice kod Donjeg Miholjca i dodao da je proizvodnja hrane za ljude i kućne ljubimce prioritet za očuvanje stabilnosti države u kriznim situacijama, a u normalnim okolnostima podloga za razvoj i napredak gospodarstva.

Canibis, prva hrvatska suha hrana za pse

"Pozivamo vlasnike pasa da nas sada podrže, lajkaju, shareaju naše proizvode jer mi u ovim ludim vremenima radimo kako bi osigurali hranu za njihove najmilije ljubimce“, naglasio je Falamić i otkrio kako ovih dana bilježe povećanu potražnju njihovih proizvoda. 

Mario i Mladen Falamić, Canibis
Mario i Mladen Falamić

Podaci o rastu prodaje Canibisa veseli i njihove kooperante iz okolice Donjeg Miholjca koji na vlastitim njivama proizvode ključne sirovine za ovu liniju hrane za pse.


Tagovi

Edvard Varda Zvjerinjak ZOO Hobby COVID-19 Koronavirus Zlatko Borko Canibis Green Life Mario Falamić


Autor

Vedran Stapić

Više [+]

Jedan od osnivača Agrokluba. Bavi se organizacijom, razvojem novih proizvoda i rješenja, a s vremena na vrijeme, u trenucima inspiracije nešto i napiše :)