Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Konji iz Svilajnca
  • 29.11.2021. 16:00
  • Pomoravski okrug, Svilajnac

Zašto je Svilajnac najbolje mesto za uzgoj konja?

Vladan Rajković uzgaja dvadesetak konja na ranču koji je udaljen dva kilometra od grada. Tamo konji imaju ogroman prostor gde mogu da trče. Zato Rajković u šali kaže da je san svakog konja da dođe u Svilajnac.

Foto: Facebook/Vladan M. Rajkovic
  • 534
  • 274
  • 0

Vladan Rajković, poznati veterinar iz Svilajnca, već 30 godina uzgaja konje. Dok je još studirao na Veterinarskom fakultetu, izlagao je goveda na Novosadskom sajmu gde je gledao vožnju zaprega i maštao kako bi i on voleo da uzjaga konje i vozi zapregu. Svoj san je ispunio tako da danas ima dvadesetak grla i to 19 lipicanera i dva konja rase nonius. Njegova grla su vrhunskog kvaliteta i odličnog genetskog potencijala, a uz rad i treninge postižu odlične rezultate na takmičenjima.

Na nedavno održanom drugom kolu državnog prvenstva u vožnji paradnih zaprega na Kelebiji, u disciplini preciznost, takmičar Konjičkog kluba "Mara" iz Svilajnca, Milan Rajković zauzeo je treće mesto.

"On je osvojio treće mesto u veoma oštroj konkurenciji od 12 zaprega. Pokazao se kao kvalitetan vozač dvoprega iako je prvi put učestvovao na državnom prvenstvu. Prvo mesto mu je izmaklo za malo, s obzirom na to da je imao najbolje prolazno vreme, ali je dobio kaznene poene, jer je srušio jedan čun", kaže Vladan Rajković.

Za Jucu velika zlatna medalja

Uspeh je utoliko veći ako se zna da se lipicanerke Drava i Garbo nisu videle godinu i po dana. Toliko dugo je kobila Drava bila u ergeli organizatora takmičenja da bi se oždrebila, a za uzvrat da oni Rajkovićima daju pastuva. Rajkovićevi ati nagrade su osvojili i na ovogodišnjem Novosadskom sajmu.

"Izložio sam tri grla lipicanske rase, namenjenih paradama i vožnji svadbenih fijakera, i kobilu Jucu rase nonius, radnog konja, autohtone rase iz Panonske nizije. Ove tri kobile lipicanske rase, u nikad oštrijoj konkurenciji od 40 grla, dobile su plaketu Novosadskog sajma, a Juca je za izgled dobila veliku zlatnu medalju", kaže Rajković koji već 42 godine izlaže na ovom sajmu najpre goveda, a zatim i konje.

Iz Rajkovićevog ranča izlaze samo šampionska grla

Inače, interesantno je da naš sagovornik desetogodišnju kobilu Jucu spasio klanice tako da je ona sada deo njegove ergele.

"Populacija rase nonius je veoma mala. Voleo bih da dobijem makar još jedno njeno ždrebe."

Najlepša i zaprega

Na Fijakerijadi u Batajnici, u septembru, zaprega koju je vozio Vladan Rajković proglašena je najlepšom.

"Na ovom takmičenju je bitno da bude dobar fijaker, da konji budu dobri. Bitan je veoma dobar izgled kočijaša i suvozača. Kočijaš može da ima narodnu nošnju ili građansko odelo. Ja sam više za građansku nošnju koja sadrži sako, košulju, kravatu, kecelju, rukavice, mora da se zna kako se drži bič. Mi smo ispunili sve te kriterijume", objasnio je Rajković.

Sredinom oktobra održan je Treći svilajnački konjički sabor gde se nadmetalo više od 100 konja iz cele Srbije.

"Na saboru smo imali nekoliko disciplina - vožnja paradnih zaprega, disciplina preciznosti, vučenje trupaca, odnosno štraparijada, daljinsko jahanje, revijalna izložba lipicanera i domaćih konja, jer smo hteli da damo akcenat i narodnom konjarstvu. Posebno su vrednovana sva grla pod sedlom, a najbolja su nagrađena", naglašava naš sagovornik i dodaje da oni kao domaćini nisu učestvovali u zvaničnoj konkurenciji.

San svakog konja je da dođe u Svilajnac

Ove plemenite životinje uzgaja na ranču koji je udaljen dva kilometra od grada. Tamo konji imaju ogroman prostor gde mogu da trče. Zato Rajković u šali kaže da je san svakog konja da dođe u Svilajnac. Lepa vest je da su sve kobile u ergeli ždrebne tako da će sledeće godine biti više konja. Ljubav prema konjima Rajković je preneo na sinove Petra i Milana.

Od sledeće godine biće i više konja u Rajkovićevoj ergeli

Inače, u centralnoj Srbiji nije toliko zastupljen njihov uzgoj. Rajković ih ima najviše u ovom delu Srbije. On kaže da je predrasuda da je konjarstvo skup sport. Za mlad par lipicanera treba izdvojiti oko 1.000 evra, a ni hrana nije toliko skupa. Naročito ako se ima u vidu ljubav koju pružaju ove životinje.

"Konji su mi mnogo puta pomogli u životu. Ja sam odlazio na ranč, družio sam se sa konjima, timario ih, mazio se sa njima."

Rumska Štraparijada - gde se ogleda sva snaga konja hladnokrvnjaka

Vladan Rajković kaže da uživa u društvu ovih plemenitih životinja.

"Kada ih upregnem i vozim se po poljima, imam utisak da nemam pluća, već samo jedno veliko srce, koje je posvećeno njima. Konjima i psima zahvalan sam što su i moji sinovi stasali u prave ljude", napominje Rajković.

U Svilajncu je pre 10 godina osnovan Konjički klub "Mara", a predsednik je Vladan Jovković. Ovaj klub ima dvadesetak članova, među kojima je i šestoro mladih, koji su konjarstvom počeli da se bave posle formiranja kluba. Jedan od osnovnih ciljeva je upravo popularizacija konjarstva u Svilajncu.


Povezana stočna vrsta

Konjarstvo

Konjarstvo

Konj predstavlja životinju od koje je u prošlosti najviše zavisio napredak ljudske civilizacije, pa je imao najveću i najraznovrsniju upotrebu. Ljudi su domestikacijom konja... Više [+]

Tagovi

Konji Vladan Rajković Zaprege Nonius Lipicaneri Takmičenje Konjički klub Svilajnac


Autorka

Jelena Lukić

Više [+]

Diplomirani novinar. Novinarstvom se bavi od 2001. godine. Cilj joj je da predstavi uspešne ljude koji se bave poljoprivredom.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)