Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj voća
  • 02.01.2020. 16:00

Uzgoj voća u posudama - na balkonu ili terasi

Gajenje voća ne mora da bude ograničeno samo na voćnjak. Mnoge voćke, kao što su jagode, borovnica, malina, limun, limeta, mandarine, smokve idealne su za uzgoj u posudama i pogodne su za održavanje na balkonu ili terasi kuće.

Foto: Depositphotos/annafrby
  • 1.664
  • 75
  • 0

Nije nikakva nepoznanica da u loncima na balkonu ili terasi mogu da se uzgajaju neke voćke. Ovakav način uzgoja najčešće se primenjuje u zemljama koje imaju ekstremne klimatske promene i vrlo hladne i oštre zime dok se kod nas najčešće praktikuje u stanovima jer može da se od svega par metara kvadratnih na terasi napravi mali voćnjak. Ili u kućama gde se voćke uzgajaju na terasi, a po potrebi, tokom zimskog perioda, unose u kuću. 

Prednosti ovakvog uzgoja

Posude se mogu premeštati, za razliku od drveća koje je ukorenjeno u zemlju i na taj način voćki možete da osigurate da tokom čitave godine dobije dovoljne količine sunčeve svetlosti.

Isto tako u nju možete da stavite zemlju koja određenom voću najviše odgovara i tako joj povećate šansu za rod i veće prinose.

Kako da uzgojite limun iz semena?

Voće na balkonu manje je izloženo štetočinama iz okoline, ali treba da se redovnije đubri nego ono u bašti. U toplijim mesecima poželjno je svake nedelje dodati malo organskog hraniva.

Kako pravilno uzgojiti biljku?

Ako imate puno mesta, na terasi možete da posadite i malo stablo jabuke, kajsije, trešnje, smokve, nektarine ili kruške. Pri tom, važno je da izaberete patuljastu sortu i veliku posudu, prečnika najmanje 60cm.

Drvene ili kamene posude bolje su od keramičkih koje mogu da popucaju dok se korenje voća širi. Plastika takođe nije idealna jer ne pruža dovoljnu izolaciju od niskih temperatura. Posudu je potrebno postaviti na nekoliko cigli kako se na dnu ne bi skupljao višak vode, što zimi može da ošteti korenje, navodi rhs.org.uk.

Za pravilan rast biljke važna je zemlja. Svakom voću odgovara drugačiji tip zemlje pa kada kupujete sadnice, raspitajte se koji tip odgovara određenom voću. Bitno je da se ne štedi na kvalitetu jer su to biljke koje rastu u ograničenom prostoru i treba im najbolja nega.

Gajenje povrća u saksijama

Osim voća, na ovaj način možete da uzgajate povrće i začinsko bilje

Koje biljke uzgajati u loncima?

Citrusi

Za uzgoj limuna ili limete u svom domu izaberite patuljaste vrste koje se samooprašuju poput Mejer limuna (lat. Citrus meyeri) ili Kafir limete (lat. Citrus hystrix). Stabla citrusa vole blago kisela tla na bazi ilovače, a vole i puno vlage pa je dobro svako malo drvo poprskati vodom. Isto tako bitno je lonac sa voćkom smestiti na najsunčanije mesto jer limun i limeta traže 8 - 12 sati svetlosti svaki dan.

Uzgoj narandže u kućnom ambijentu

Veličina posude treba da bude dovoljno široka i duboka, najmanje 45 centimetara. Ne treba ih orezivati, a zimi se unose u zatvoren prostor.

Jagode

Za balkon najbolje je kupiti sadnice jagoda mesečarki koje uspevaju sve do jeseni. Pošto jagode imaju plitak korenov sistem njihov uzgoj je jednostavan. Dubina posude mora biti od 20 do 25 cm i mora da ima rupu na dnu radi oceđivanja vode. Vrlo je bitno da zemlja nije potopljena vodom.  Da bi uspele, jagode traže dobro drenirano tlo. Zemlja mora da bude kvalitetna i trebala bi da se pomeša sa kompostom. Pre sadnje, ali i tokom čitavog uzgoja, u zemlju treba da se dodaje đubrivo. Nakon tri godine poželjno je nabaviti nove sadnice.

Borovnica

Borovnicama ne treba mnogo nege, a uspevaće i u polusenci. Zemlja za borovnice treba da bude vrlo kisela (pH oko 4,5). Idealno je da se nabavi mešavina namenjena baš borovnicama. Svake dve, tri godine borovnicu treba presaditi u veću posudu.

Malina

Malina ne traži puno prostora i zbog toga je dovoljna veličine posude oko 60 cm. Na dno stavite kompost, a na njega zemlju. Malina je voćka koja voli puno vode pa je zbog toga zalivajte svaki dan. Od prihrane najbolje je koristiti kalijumova đubriva.

Smokve

Za ovaj uzgoj najčešće se koristi dvogodišnja sadnica i to Brown Turkey. Dobro bi bilo da se posadi u posudu veličine 30 cm i da ima rupu na dnu, a najbolja zemlja je na bazi ilovače. Dok raste, biljku redovno zalivajte, ali kad plodovi počnu da sazrevaju, zalivanje ograničite jer može da dođe do pucanja plodova. Svake dve godine potrebno je presaditi smokvu i orezati joj korenje. Ova biljka uopšte ne voli hladnoću pa je zato držite na toplom i osunčanom mestu, navodi balconygardenweb


Tagovi

Uzgoj na balkonu Uzgoj na terasi Voće Posuda Lonac Citrusi


Autorka

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Narodnu nošnju krasi prelep ukrasni kaiš.