Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj gusaka
  • 16.03.2019. 17:00
  • Grad Beograd, Obrenovac

Uzgoj gusaka - isplativ i dobar izbor

Stiče se utisak da tržište nije dovoljno ispitano, kada je uzgoj gusaka u pitanju iako se ne radi o zahtevnim životinjama. Pravilnom ishranom, obezbedićete optimalnu proizvodnju.

Foto: Zlatko Markovinović
  • 3.475
  • 163
  • 0

Ranko Sremčević iz sela Zvečka, napravio je sebi kutak u kom gaji guske i kokoške. U njegovom frižideru uvek ima guščijeg mesa, guščije masti, a nada se da će za Vaskrs biti i guščijih jaja. Đole Balašević u svojoj pesmi imao je strašnog petla, a Ranko Sremčević strašnog gusana koji ljubomorno čuva svoje dve guske i mlađanog gusana. Stiče se utisak da treba biti hrabar i prići im, međutim i guske dobro znaju ko ih hrani.

"Oni su čuvari kuće i od njih ne može ništa da se ukrade, one su bolji čuvari nego psi. Mene nikada nisu napale, ali čim se neko nepoznat pojavi odmah reaguju i hoće da napadnu", kaže Ranko Sremčević. 

Slaba tražnja guši guščarstvo

Kako Ranko kaže, za njega ovo nije napor već pravi način da korisno provede penzionerske dane. Za početak, nabavio je jednog gusana i tri guske domaće bele rase, a zbog ljubavi prema ovim životinjama, spreman je da im se potpuno posveti.

"Kada sam dobio rešenje za penziju, razmišljao sam kako da na koristan i dobar način iskoristim predstojeće dane", kaže ovaj domaćin. 

Da li je proizvodnja gusaka zapostavljena 

I baš tako, rešio je da učini sve da se u zasluženoj penziji razonodi, a gde će naći bolji način od gajenja kokošaka i gusaka. Guska nije zahtevna - malo kukuruza, vode i da ima trave za ispašu. Pravilnom ishranom obezbedićete optimalnu proizvodnju rasplodnih jaja. U ovoj proizvodnji, razlikuje se pet faza: period odmora, pripremna faza, prvi period proizvodnje, period prisilnog odmora i drugi period proizvodnje. U različitim fazama i ishrana gusaka je različita. Ovo utiče na povećanje težine, a Ranku ostane i poneka guska za prodaju

Guska nije zahtevna životinja (Foto: Zlatko Markovinović)

"U našoj okolini ljudi slabo kupuju guske jer tržište kao da nije dovoljno ispitano, iako svi uslovi postoje a i same guske nikako nisu zahtevne. U Vojvodini su guske dosta zastupljenije i mnogo više se gaje. Cena jedne guske iznosi dve hiljade dinara i ta cena nije velika jer guska ima od četiri do pet kilograma mesa, mada je sama cena guščije masti tri hiljade dinara po kilogramu", objašnjava Ranko. 

Uzgoj gusaka - dodatni izvor prihoda

Guske se gaje zbog kvalitetnog mesa, perja, masti, jetre i jaja. Kilogram perja guske iznosi i do dvadeset evra, a jaja se prodaju po ceni i do 150 dinara kada se približe Vaskršnji praznici. Prednost guščije masti je ta što može biti izuzetan lek kod bronhitisa, pogotovo kod mališana. Najbolje rezultate daje u mešavini sa medom.

Perje gusaka takođe je veoma cenjeno.  Zanimljivo je da Japan na primer godišnje uvozi  5-7 tona. Od jedne guske, sa četiri čerupanja godišnje, može da se dobije kilogram kvalitetnog perja. Držanjem 100 gusaka može da se obezbedi mesečna zarada od 200 evra. Farma od 1.000 gusaka košta oko 6.000 evra . Međutim, u Srbiji je uzgoj gusaka zapostavljena aktivnost.

Za gusane u dvorištu Sremčevića, bar za sada nema zime. Ranko ne razmišlja da prestane da se bavi uzgojem gusaka već planira da uveća svoje jato. To za njega, osim hobija, može da predstavlja i dodatni izvor prihoda za dopunjenje kućnog budžeta.


Tagovi

Uzgoj gusaka Guščija jaja Guščija mast Ranko Sremčević Posavina Agrohobi


Autorka

Mirjana Stepic

Više [+]

Mirjana je diplomirani novinar, dete sa sela i entuzijasta u duši. Novinarstvom se bavi od 2008.godine.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer