Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Biljana Gaćanović
  • 20.02.2022. 10:30
  • Banjalučka regija, Republika Srpska, Čelinac

Uz bakine trikove u vrtu ne trebaju umjetni pereparati

Domaćica iz Čelinca uz povrće obavezno sadi i cvijeće, najčešće je to neven, kadifica, bosiljak, koji pomažu biljkama da se izbore protiv insekata

Foto: Naše sjeme/Biljana Gaćanović
  • 2.437
  • 347
  • 0

Sjeme staro više od pola vijeka daje omiljenu salatu u vrtu Biljane Gaćanović u selu Snjegotina Donja, nadomak Čelinca. Ova domaćica ga je naslijedila od bake, pa se otud i ustalio naziv Bakina salata.

Prije više od 50 godina baka Bosiljka ju je počela uzgajati, sakupljajući sjeme iz godine u godinu. Sada to isto radi Biljana, čuva, uzgaja i dijeli ovu prelijepu tradiciju. 

"Ja sam više i emotivno vezana uz nju. Sijem je na proljeće u zatvorenom 2-4 sedmice prije zadnjeg mraza ili na otvorenom 2 sedmice nakon zadnjeg mraza, a na jesen na otvorenom 4-7 sedmica pre prvog mraza", pojašnjava Biljana.

Prodaje sjeme

Riječ je o sorti koja tokom rasta formira glavicu. Ukusna je, mekana i bez gorčine. Za dobar rast zahtijeva rastresito, vlažno zemljište koje dobro zadržava vodu i humusno zemljište, bogato azotom.

Bakina salata

A osim salate njen izbor su i mahune, dobijene po istoj nasljednoj liniji.

"To je puzavica koja ide uz pritku, malo je robusna i jako rodna. Od 20-ak sorti koje sam isprobala to je jedina koju spremam za zimnicu jer je najukusnija", kaže ova domaćica.

Povrće i voće kaže gaji od kada zna za sebe. Iz hobija je počela skupljati različita sjemena, a danas ih sama proizvodi i plasira kroz platformu Naše sjeme. 

"Sve radim prirodnim sredstvima. Koristim stajsko đubrivo od mojih životinja, a protiv štetočina sama pravim razne pripravke. Najčešće razblažim litar mlijeka u 8-9 litara vode i dodam kašiku sode bikarbone. Prihranjujem i đubrivom od koprive", dodaje Biljana.

Bakini trikovi

Prije je, kaže, bilo dosta manje štetočina i insekata. A, ona i danas koristi trikove kojima su se služile njene bake.

"Uz povrće obavezno stoji i cvijeće, najčešće je to neven, kadifica, bosiljak, koje dosta pomaže protiv insekata. Koliko se sjećam, i prije je svaka bašta imala ili mačkov rep ili kadificu", prisjetila se Biljana.

Plavi mak odličan dodatak pecivima 

U bašti uzgaja i jestivi mađarski plavi mak. Odličan je kaže dodatak njenim pecivima i kolačima. Ovu jednogodišnju biljku, visine od 60-90 cm karakterišu veliki ljubičasti cvjetovi u obliku tulipana, koji privlače pčele i druge oprašivače.

"Ima velike čahure s makom i daje veću količinu. U dvije do tri čahure može se naći jedna kašika maka. Cvijet ne traje duže od dan-dva", kaže Biljana.

Sije se na otvorenom krajem zime ili u kasnu jesen na rubovima bašte. Može se sijati i u saksije. Sjeme se blago utisne u zemljište i ne pokriva zemljom, jer klija na svjetlosti. Voli sunčanu lokaciju, bogato, lako propusno zemljište, ali može tolerisati i loše zemljište.


Povezana biljna vrsta

Salata

Salata

Engleski naziv: Lettuce | Latinski naziv: Lactuca sativa L.

Salata pripada porodici glavočika (Compositae). Glavičasta salata sadrži prosječno 94 % vode, 2 % šećera, 0.6 % sirove celuloze, 0.6 % mineralnih tvari i 1.2 % sirovih proteina.... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Salata Mahune Biljana Gaćanović Čelinac Vrt Mak


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.