Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pepermint
  • 06.05.2020. 07:30

Ulje pitome nane - prirodna zaštita od insekata, puževa, voluharica

Pitoma nana kod nas poznata i kao crna ili ljuta menta od davnina koristi se u medicini, kulinarstvu i kozmetici, a svrhu ima i u zaštiti bašte.

Foto: Maja Celing Celić
  • 916
  • 33
  • 0

Pitoma nana (Mentha x peperita) je kultivirana biljka nastala ukrštanjem vrsti Mentha aquatica i Mentha spicata, a u narodu je poznata i pod nazivima crna ili ljuta nana. Ona se od davnina koristi za ublažavanje zdravstvenih tegoba, u kulinarstvu i kozmetici, a svrhu ima i u baštovanstvu.

Možete je uzgajati i u bašti, a brzo se širi i pogoduju joj duboka i peskovita zemljišta. Voli sunce i ne treba joj zaklon, a potrebno joj je redovno zalivanje jer voli vlagu. Biljka se bere pred cvetanje, a njeni listovi mogu da se suše za čaj, sok ili cede za izradu eteričnog ulja.

Pripremite sredstvo koje tera štetne insekte

Kako piše Balcony Garden Web ulje pitome nane može biti odlično sredstvo za uklanjanje štetočina u bašti. Zbog svog intenzivnog mirisa deluju zbunjujuće na insekte i oponaša feromonske mamce. Lisne vaši, kupusni moljci, buve, stenice i leptiraste vaši neke su od uobičajenih štetočina u bašti. Kako biste ih suzbili na prirodan način koristite ulje pitome nane.

Talog kafe hrani biljke, ali i štiti od štetočina

U litri vode pomešajte 15 do 20 kapi ulja pitome nane i pet kapi deterdženta za pranje posuđa. Sve sastojke dobro izmešajte i stavite u posudu s raspršivačem. Nakon toga, sredstvo raspršite po zaraženim biljkama ujutro ili uveče. U tečnost možete dodati i ulje ruzmarina, timijana i karanfilića kako bi bilo još efikasnije.

Deluje na gljivice i mahovinu

Gljivice i mahovina, takođe, može da se pojavljuje na baštenskoj zemlji i uzima hranljive materije kultiviranim biljkama, a parazitske gljivice mogu da oštete biljke. Kontrolišite ih i suzbijte korišćenjem ulja peperminta. Bocu s raspršivačem napunite vodom i dodajte 10 kapi ulja. Pripremljenu tečnost prskajte po delovima biljke koje su napale gljivice ili po tlu dva puta nedeljno.

Tera miševe, voluharice i puževe

I glodare poput miševa i voluharica odbiće intenzivan miris pitome nane. Sve što vam treba su pamučni jastučići koje treba namočiti sa tri kapi ulja i staviti u baštu. Postavite ih u tunele koje kopaju voluharice ili bilo koje drugo njihovo utočište. Jastučiće treba menjati svake nedelje.

Kako se rešiti voluharica u bašti, voćnjaku i usevima?

I puževi mogu da naprave velike štete biljkama, pogotovo lisnatom povrću. Protiv njih, možete isprobati ovo ulje, tako što jednu kašiku ulja dodate u bocu s raspršivačem koja je prethodno napunjena vodom. Na zemlju oko biljaka pospite rastvor u obliku prstena kako biste ih odvratili od tih kultura. Ova se tečnost nanosi najmanje jednom nedeljno.

Kako se rešiti puževa u bašti?

I za kraj treba naglasiti da je kod prirodnih metoda zaštite potrebno strpljenje i upornost, za razliku od onih hemijskih. Stoga, ne odustajte lako!


Tagovi

Ulje pitome nane Pitoma nana Pepermint Zaštita u bašti Prirodna zaštita Štetni insekti Puževi Voluharice


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB