Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bašta
  • 19.09.2022. 12:00
  • Nišavski okrug, Niš

Učenici i nastavnici zasadili baštu i od plodova napravili zimnicu

Na veliku radost učenika, bašta je odlično rodila tako da su otišli i korak dalje i od plodova, uz pomoć nastavnika i učitelja, pripremili zimnicu.

Foto: Biljana Ljubisavljević
  • 129
  • 31
  • 0

Dugogodišnju želju da u školskom dvorištu imaju svoju baštu, učenici i nastavnici Osnovne škole "Radoje Domanović" iz Niša uspeli su da ostvare ove godine. Napravili su svoju malu zelenu oazu usred zidina i betona u samom centru grada i u njoj su ovog leta uzgajali paradajz, krastavac, karfiol, boraniju, kukuruz, rukolu, lubenice, dinje, ali i lekovito i začinsko bilje poput korijandera, ruzmarina i peršuna.   

Direktorka škole "Radoje Domanović" Dušica Tričković kazala je za Agroklub da su učenici i nastavnici dugo maštali o bašti, kako bi učenici mogli da vide kako u prirodi izgledaju pojedine biljke.

"Naša ideja je bila da deci približimo prirodu i pokažemo da se voće i povrće ne rađa na pijaci. Pokušavali smo u nekoliko navrata da u saksijama uzgajamo pojedine biljke, ali to ipak nije bilo to", istakla je Tričković i dodala da je sasvim drugačije kada imate baštu koju možete da okopavate, zalivate, berete plodove.

Tričković kaže da je njihova ideja bila da deci približe prirodu i pokažu da se voće i povrće ne rađa na pijaci.

Prema njenim rečima, škola je uspela da dobije svoju zelenu oazu zahvaljujući sredstvima dobijenim od Erazmus plus projekta čiji bi naziv mogao da se prevede kao "Da učenici slobodno žive u bašti". Projekat, dodala je, finansira Evropska unija, a realizuje se u saradnji sa partnerskim školama iz Rumunije i Turske.

Koordinator projekta je bibliotekarka Ana Stanković Mihajlović, a u rad sa učenicima uključene su učiteljica Jasmina Milić i profesorka biologije Gordana Rako.

"Bašta je kompletno opremljena svim onim što je neophodno za uzgajanje biljaka. Ima zaštitnu ogradu, sistem za navodnjavanje 'kap po kap' i protivgradnu mrežu", istakla je Tričković.

Kako je kazala, ideje za sadnju su se rađale spontano i iz dana u dan su se uvećavale.

"Deca u školskoj bašti uče sve o biljkama, od njihove sadnje do spremanja za ishranu. Uče sa kog podneblja biljke potiču, kom rodu pripadaju, kako se uzgajaju i kako mogu da se sačuvaju za zimu i njima obogati ishrana. Na tom prostoru smo spojili biologiju, geografiju i hemiju", rekla je naša sagovornica.

Ideje za sadnju su se rađale spontano

Prema njenim rečima, kroz brigu i svakodnevnu negu biljaka koje su posadili, đaci uče i da poštuju svoje okruženje.

"Kada deca aktivno učestvuju u kreiranju školskog okruženja onda i više poštuju taj prostor. Svakodnevne obaveze oko biljaka podstiču učenike da razvijaju osećaj odgovornosti", rekla je Tričković.

Prema njenim rečima, na veliku radost učenika bašta je odlično rodila tako da su otišli i korak dalje i od plodova, uz pomoć nastavnika i učitelja, pripremili zimnicu koju su izložili holu škole, u školskom "špajzu".

"U bašti se održavaju i čajanke jer deca sama uzgajaju i lekovito bilje. Uz šolju čaja oni uče jer je bašta često zameni i učionicu. Poput povrća i lekovito bilje je sačuvano za zimu i ostavljeno u školskom špajzu", rekla je naša sagovornica.

Pored povrća uzgaja se i lekovito bilje

Dodala je da su učenici i nastavnici pokazali su da je potrebno samo malo dobre volje, kreativnosti, vremena i pozitivne energije da školsko dovrište, ali i boravak u školi oplemene i učine lepšim.

Ovih dana učenicima škole "Radoje Domanović" doći će u goste vršnjaci iz Turske kako bi se družili i naučili ponešto o biljkama koje se koje se gaje na njihovom podneblju, i obrnuto, kako bi deca iz Turske učila o biljkama koje se uzgajaju kod nas.


Tagovi

Zelena oaza Bašta Dušica Tričković Osnovna škola Radoje Domanović Gajenje povrća Erazmus plus projekat Ana Stanković Mihajlović Jasmina Milić Gordana Rako Nega biljaka Začini


Autorka

Biljana Ljubisavljević

Više [+]

Diplomirani ekonomista, a nesuđeni bankar. Igrom slučaja se odmah nakon studija našla u novinarskim vodama i tu ostala. Kao najlepši deo ovog posla smatra terene u prirodi. Nekoliko novinarskih nagrada osvojila je upravo izveštavajući o zanimljivim ljudima koji žive i rade na selu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]