Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita usjeva
  • 16.11.2022. 07:30

U zaštiti od zečeva pomaže i užegla svinjska mast? Kako zaštititi usjeve?

Najviše su ugrožene mlade voćne sadnice i povrće koje ostaje u bašti tokom zime, a šteta može izazvati njihovo propadanje

Foto: Depositphotos/PMM.images
  • 139
  • 33
  • 0

U toku zime zečevi su u potrazi za hranom i mogu postati noćna mora poljoprivrednicima, posebno voćarima i povrtlarima. Najviše su ugrožene mlade voćne sadnice i povrće koje ostaje u bašti tokom zime, a šteta može izazvati njihovo propadanje. Na njihovom meniju su: jednogodišnje biljke, djetelina, grašak, zelena salata. 

Ove štetočine imaju veliki reproduktivni potencija, a najaktivniji u potrazi za hranom su u rano jutro i sumrak. Njihovo prisustvo možemo prepoznati po izgriženim biljkama, prisustvu fekalnih loptica i dlake.

Ograđivanje i urednost

Mehaničke barijere osiguravaju zaštitu kada se dobro postave. Ograđivanje prostora može imati učinak kada ograda ima visinu 1,20 m i ukopani dio od najmanje 30 cm. U krajevima gdje pada mnogo snijega visina ograde može biti 2 m. Druga opcija je da se ograde pojedinačna stabla. U tu svrhu se koriste razne mrežice, plastične cijevi, plastične boce, džakovi.

Održavanje prostora i uklanjanje mjesta pogodnih za skrivanje je važna preventivna mjera. Redovno uklanjanje korova, rezidba grmlja, žive ograde ostavlja otvoren prostor koji grabežljivci lako osmatraju. Psi i mačke su prirodni neprijatelji, a osim njih istu ulogu imaju ptice grabljivice. Mnoge biljke svojim mirisom ili iglicama i trnjem djeluju repelentno. Božur, forzicija, višegodišnja kadulja, neven, bijeli luk, zumbul, narcis, origano, bosiljak su samo neke od njih. Međutim, kada su zečevi gladni, oni će pojesti sve što im se nađe na putu.

Ne vole jake mirise

Jaki mirisi im ne odgovaraju i izbjegavaju takva područja. Najjednostavnije je užeglom svinjskom mašću premazati deblo. Bijeli luk, čili paprika, sapuni jakog mirisa samo su neke materije koje tjeraju štetočine. Kada su u praškastom obliku jednostavno ih aplicirate na biljke. Mana je što ih kiša ispere.

Ima načina zaštite od ove napasti (Foto: Depositphotos/linux1987)

Biljke možemo tretirati rastvorom kojega sami napravimo od tri ljute paprike, dvije nešto veće glavice crvenog luka i dvije glavice bijelog luka srednje veličine. Sve se usitni, prelije s malo vode, poklopi i ostavi do sljedećeg jutra. Rastvor procijedite, dodajte 5 l vode i sredstvo je spremno za primjenu pomoću prskalice. Još jedan način je da komade bijelog i crvenog luka, čili paprika, pelina stavimo u perforirane vrećice koje objesimo po voćnjaku ili povrtnjaku. Neće im odgovarati miris sumpora.

Amonijak je još jedno sredstvo koje djeluje putem mirisa. Urin predatora djeluje kao repelent, a sredstva bogata amonijakom su odlična kao zamjena. Repelenti rastvor se može praviti i od drugih materija koje razvijaju jak miris. Lavanda, sirće, nana i voda se pomiješaju i ostave preko noći u zatvorenoj posudi. Sljedećeg dana se procijedi i primjenjuje.

Predmeti koji zveckaju ili šušte ometaju zečeve koji su oprezne i plašljive životinje. Problem je što se brzo navikavaju na ove zvukove, kao i na sredstva koja imaju odsjaj i pomjeraju se. Pomoći će i LED lampe koje imaju solarno napajanje.

Granule, premazi i tečnost su efikasni i kupuju se u poljoprivrednim apotekama. Ova sredstva su otporna na kišu. Potrebno je birati ona koja se razgrađuju i nisu štetna za prirodu.


Tagovi

Zečevi Zec u usjevu Zec u kupusu Grize stabla Šteta Jaki mirisi


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#telad i umiljati pas