Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita useva
  • 16.11.2022. 07:30

U zaštiti od zečeva pomaže i užegla svinjska mast? Kako zaštititi useve?

Najviše su ugrožene mlade voćne sadnice i povrće koje ostaje u bašti tokom zime, a šteta može izazvati njihovo propadanje.

Foto: Depositphotos/PMM.images
  • 325
  • 58
  • 0

U toku zime zečevi su u potrazi za hranom i mogu postati noćna mora poljoprivrednicima, posebno voćarima i povrtarima. Najviše su ugrožene mlade voćne sadnice i povrće koje ostaje u bašti tokom zime, a šteta može izazvati njihovo propadanje. Na njihovom meniju su: jednogodišnje biljke, detelina, grašak, zelena salata. 

Ove štetočine imaju veliki reproduktivni potencijal, a najaktivniji u potrazi za hranom su u rano jutro i sumrak. Njihovo prisustvo možemo prepoznati po izgriženim biljkama, prisustvu fekalnih loptica i dlake.

Ograđivanje i urednost

Mehaničke barijere osiguravaju zaštitu kada se dobro postave. Ograđivanje prostora može imati učinak kada ograda ima visinu 1,20 m i ukopani deo od najmanje 30 cm. U krajevima gde pada mnogo snega visina ograde može biti dva metra. Druga opcija je da se ograde pojedinačna stabla. U tu svrhu se koriste razne mrežice, plastične cevi, plastične boce, džakovi.

Održavanje prostora i uklanjanje mesta pogodnih za skrivanje je važna preventivna mera. Redovno uklanjanje korova, rezidba grmlja, žive ograde ostavlja otvoren prostor koji grabežljivci lako osmatraju. Psi i mačke su prirodni neprijatelji, a osim njih istu ulogu imaju ptice grabljivice. Mnoge biljke svojim mirisom ili iglicama i trnjem deluju repelentno. Božur, forzicija, višegodišnja kadulja, neven, beli luk, zumbul, narcis, origano, bosiljak su samo neke od njih. Međutim, kada su zečevi gladni, oni će pojesti sve što im se nađe na putu.

Ne vole jake mirise

Jaki mirisi im ne odgovaraju i izbegavaju takva područja. Najjednostavnije je užeglom svinjskom mašću premazati deblo. Beli luk, čili paprika, sapuni jakog mirisa samo su neke materije koje teraju štetočine. Kada su u praškastom obliku jednostavno ih aplicirate na biljke. Mana je što ih kiša ispere.

Ima načina zaštite od ove napasti (Foto: Depositphotos/linux1987)

Biljke možemo tretirati rastvorom koji sami napravimo od tri ljute paprike, dve nešto veće glavice crvenog luka i dve glavice belog luka srednje veličine. Sve se usitni, prelije sa malo vode, poklopi i ostavi do sledećeg jutra. Rastvor procedite, dodajte pet litara vode i sredstvo je spremno za primenu pomoću prskalice. Još jedan način je da komade belog i crvenog luka, čili paprika, pelina stavimo u perforirane vrećice koje okačimo po voćnjaku ili povrtnjaku. Neće im odgovarati miris sumpora.

Amonijak je još jedno sredstvo koje deluje putem mirisa. Urin predatora deluje kao repelent, a sredstva bogata amonijakom su odlična kao zamena. Repelenti rastvor se može praviti i od drugih materija koje razvijaju jak miris. Lavanda, sirće, nana i voda se pomešaju i ostave preko noći u zatvorenoj posudi. Sledećeg dana se procedi i primenjuje.

Predmeti koji zveckaju ili šušte ometaju zečeve koji su oprezne i plašljive životinje. Problem je što se brzo navikavaju na ove zvukove, kao i na sredstva koja imaju odsjaj i pomeraju se. Pomoći će i LED lampe koje imaju solarno napajanje.

Granule, premazi i tečnost su efikasni i kupuju se u poljoprivrednim apotekama. Ova sredstva su otporna na kišu. Potrebno je birati ona koja se razgrađuju i nisu štetna za prirodu.


Tagovi

Zečevi Zec u usjevu Zec u kupusu Grize stabla Šteta Jaki mirisi


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.