Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Koštice bundeve
  • 30.11.2022. 18:00

Tri načina kako ispeći semenke bundeve - posebno zdrave za muškarce?

Sadrže vitamine, a i veliku količinu cinka. Odlično se slažu uz gledanje utakmica na Svetskom prvenstvu u fudbalu

Foto: Maja Celing Celić
  • 4.383
  • 169
  • 0

Kraljica kasne jeseni je bundeva - bilo da je reč o najfinijoj - turkinji ili onoj priprostoj, kako je zovu - svinjskoj. Ona se može koristiti u supama, varivima, za izradu kolača, pekmeza ili je možete samo ispeći u rerni i osladiti se u hladne zimske večeri. 

A tu su i koštice! Nema bolje prilike za grickanje semenki nego za vreme Svetskog fudbalskog prvenstva. 

Ko su naši reprezentativci koji potiču sa sela?

Znamo da ima jeftinih u supermarketima, ali zašto ne biste iskoristili one koje već imate, domaće. Vrlo je jednostavno ispeći ih. 

Prema sopstvenom iskustvu, odlične su koštice upravo iz obične svinjske ili pak muškatne tikve. Imaju manje semenke, sa tanjom ovojnicom. 

Obične semenke iz obične bundeve

Semenke izvadite iz unutrašnjosti bundeve i odvojite od vlakana (koje možete iskoristiti za supu). Operite u vodi i prosušite na krpi. 

U rerni, tiganju i mikrotalasnoj

Ako ćete peći u rerni, semenke posolite i promešajte rukom. Ako želite, možete ih malo i pouljiti. Zagrejte rernu na 160°C. Semenke stavite na papir za pečenje, rasporedite ih u tankom i ravnomernom sloju i pecite dok ne porumene. Za vreme pečenja ih nekoliko puta promešajte da se dobro ispeku sa obe strane. Pazite da ne pregore jer će biti gorke. 

Ja sam ih preuljila 

Možete ih pržiti i u tiganju, što je jednostavnije, brže i - jeftinije. U tom slučaju semenke držite u slanoj vodi dva do tri sata kako bi upile so, a pre prženja ih prosušite. Zagrejte tiganj te dodajte semenke, takođe u tanjem, ravnomernom sloju. Smanjite vatru i sve vreme mešajte. Kad čujte pucketanje, isprobajte jesu dovoljno pečene. 

I mikrotalasna pećnica je jedna od opcija. Seme položite na plitki tanjir, stavite u mikrotalasnu na najveću snagu i pržite jednu minutu. Nakon toga izvadite, promešajte semenke i vratite na još jednu minutu. Posoliti ih možete na oba načina. 

Zdrave za muškarce

Osim što je zabavno grickati ih, imajte na umu da su i vrlo zdrave. Sadrže vitamine D, E, K, gotovo celu B grupu i druge. Tu su i kalijum, magnezijum, kalcijum, fosfor, cink, gvožđe i drugi elementi. Bogate su proteinima, a čak imaju i antidepresivni efekat što će pomoći ako tim za kojeg navijate - gubi. 

Posebno su korisne za muškarce, jer sadrže veliku količinu cinka, koji pomaže u sprečavanju stvaranja adenoma prostate (povećanje prostate) koji je najčešći uzrok tegoba sa mokrenjem u starijih muškaraca. 


Tagovi

Kako ispeći Koštice bundeve Kako posoliti Svjetsko nogometno prvenstvo Semenke bundeve Svetsko prvenstvo u fudbalu U tiganju U mikrotalasnoj U rerni


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)