Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stari zanati
  • 13.01.2019. 17:00

Tkanje može da bude posao i u 21. veku

Katarina Mandić iz Pančeva kaže da je u ovom poslu svakodnevno prisutno učenje novih tehnika i proučavanje izvornih mustri.

Foto: Wikipedia / Mercedes Cárdenas
  • 171
  • 19
  • 0

Katarina Mandić iz Pančeva jedna je od dobitnica republičke nagrade "100 žena - 100 minijatura" za rad u tradicionalnim tehnikama. Ona se bavi tkanjem već 13 godina, a pre devet godina hobi je pretvorila u posao i otvorila malu preduzetničku radnju. Sve je proisteklo iz njene velike ljubavi, folklora, koja traje već 37 godina.

Naučila je da tka narodne nošnje, što joj je danas izvor prihoda. Poznanstva u toj sferi su joj omogućila da dođe do mušterija, a kvalitetan rad bio je preporuka društvima u inostranstvu. "Najveći kupci su mi KUD-ovi iz zemlje i inostranstva. Ovu godinu mi je obeležila saradnja sa državim ansamblom Kolo i to mi je veoma značajno", kaže Mandićеva za RTS i dodaje da je u ovom poslu svakodnevno prisutno učenje novih tehnika i proučavanje izvornih mustri.

Ko želi da nauči da tka, može da se obrati Katarini

Opremu nabavlja tako što učestvuje na konkursima. Trenutno ima pet razboja. Kaže da joj nedostaje je veći prostor i pomoć. Planovi su joj da proširi posao. Osim delova narodnih nošnji, ova tkalja izrađuje i suvenire - podmetače za čaše, futrole za mobilne telefone, priveske i druge predmete koji se mogu koristiti kao poslovni poklon. Svoje znanje često prenosi na druge žene, koje žele da nauče nešto novo.

"Edukator sam tkanja. Članica sam udruženja Panonke, pa je dosta tih realizovanih obuka išlo preko njih. A i licencirani sam edukator Etno mreže, pa sam baš skoro završila i jedan projekat u Beogradu u saradnji sa njima i Nacionalnom službom za zapošljavanje", dodaje Katarina Mandić.


Izvori

RTS


Tagovi

Tkanje Tkalja Katarina Mandić Pančevo Narodne nošnje Razboj

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pravo je vreme za berbu sremuša 🐻

U narodu poznat i kao divlji beli luk i medveđi luk, ovo je biljka koja je hrana, lek, i začin. Nakon buđenja iz dugog zimskog sna, medvedi jedu samo sremuš 2-3 nedelje k...

Više [+]