Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ptice
  • 25.12.2019. 10:00
  • Grad Beograd, Obrenovac

Svet ptica Aleksandra Simića

Domaćin Aleksandar Simić iz Bariča tek u penzionerskim danima uspeo je da ispuni davnašnju želju, da na svom imanju ima mini zoo-vrt i uživa sa ukrasnom živinom.

Foto: Mirjana Stepić
  • 291
  • 33
  • 0

Da bi čovek bio zadovoljan svojim životom mora ga nečim lepim ispuniti, a najbolje je ako radi stvari koje voli. Aleksandar Simić iz Bariča već četrdeset godina uživa u svetu ptica, a sad, kao penzioner ima i drugih zanimacija - održava mali voćnjak i povrtnjak. 

Ovaj domaćin ima preko deset vrsta ukrasnih pataka i gusaka, a tu su i japanske svilene koke i omiljeni papagaji.

U dvorištu Simića ulaz je i u mali zoo-vrt. Iako u njemu izbor ptica nije veliki, ambijent je pravi. Aleksandar je počeo kao golubar, a onda su u njegov svet počele da ulaze i druge ptice. "Počeo sam kao golubar, zatim sam počeo da držim paunove, fazane, od živine za sada držim kokoške i patke koje su mi omljene, ima nešto o nimfi, tigrica, a sada treba da mi stignu i barunuhi."

Beli golubovi imaju široku namenu - od vojne do slavljeničke

Od golubara do ukrasne živine

Iako golubove više ne drži, ovaj domaćin danas ima nekoliko vrsta ukrasnih pataka i gusaka. Od pataka su mu omiljene manadrinke, za njih kaže da se mogu razlikovati po boji perja. Pa je tako, perje ženke manje raskošnih boja koje variraju od sive i bele do smeđe i maslinastosmeđe. Kruna, strana glave i vrat su sivi, s belim očnim "prstenom" i crtom koja se sužava prema vratu.

Mali zoo-vrt porodice Simić

Grlo i prednja strana vrata su beli. Na prsima i jednoj strani tela nalazi se gola koža bele boje. Leđa su sivosmeđe boje i imaju niz belih mrlja u donjem delu. Krila su slična kao kod mužjaka. Kljun je sivocrn. Noge i stopala su crvenkastožute boje. Ženke nemaju perjanicu na glavi.

"Od pataka imam sandar mandarinku, belu mandarinku, srebrnu karolinku, australijku gusku i crvenoramenu patku. Guske su najsimpatičnije."

Ukrasna živina, fazani i golubovi kao omiljeni ljubimci

Svilene koke mezimice

Svilene koke su poreklom iz Istočne Azije, a ljubitelji ukrasne živine sve ih više i kod nas gaje. One su mezimice i ovog odgajivača. Poreklom je iz Istočne Azije u literaturi poznata već 700 godina, dugo je gajena u Evropi. Mogu se naći u sledećim varijantama: bela, crna, plava i srebrno-siva. Za godinu dana ove koke iznesu do 120 jaja, a kako domaćin kaže, jako su pitome i ne razlikuju se često od obične živine. 

"One su dobre nosilje i mirne, ne bi ih menjao za domaće kokoške, nose i preko zime, a jaja se jedu isto kao i kod domaćih kokošaka. Srednja jaja nose i često se razležu i sada imam male od njih," kaže Aleksandar Simić. 

Svilene koke su poreklom iz Istočne Azije

Ovaj domaćin zna da uživa u ovim lepim pticama i sa zadovoljstvom i brine o njima, da im uvek bude čisto da imaju čistu vodu i da im se da raznovrsna hrana.

"Potrebno je da im se voda menja češće, u pogledu hrane nisu probirljive obično se hrane granulama, tritikalom i sve to pomešam sa jarmom. Za papagaje ima posebna vrsta hrane: suncokret, proso i sirak," kaže ovaj domaćin. 

Svi ljubitelji životinja mogu da vide Aleksandrovu ptičiju kolekciju na izložbama širom Srbije. "Često učestvujem na izložbama sa patkama, pticama, kokama, bio sam u Požarevcu, Pančevu, Somboru, kao i na izložbama ukrasne živine u Obrenovcu", kaže Aleksandar. Tako je ovaj domaćin ispunio svoj život šarenim ptičijim svetom i dobrim druženjima sa drugim odgajivačima.


Tagovi

Ukrasna živina Ptice Zoo-vrt Ukrasne patke Ukrasne guske Japanske svilene koke Papagaji Aleksandar Simić


Autorka

Mirjana Stepic

Više [+]

Mirjana je diplomirani novinar, dete sa sela i entuzijasta u duši. Novinarstvom se bavi od 2008.godine.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sadnice ribizle spremne za sadnju.