Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Božićno drvce
  • 06.01.2016. 15:00

Što s božićnim drvcem kada prođu blagdani?

U većim gradovima postoje mjesta za odlaganje drvaca, a najčešće je riječ o eko otocima.

Foto: Shutterstock
  • 99
  • 5
  • 0

Nakon što prođu blagdani, sjaj našeg božićnog drvca polako počinje blijedjeti. Uljepšalo nam je blagdanske dane, unijelo mirise i harmoniju, no sada ga više ne trebamo. Stoga se svake godine postavlja pitanje - što učiniti sa starim božićnim drvcem?

Najlakši i najčešći način za uklanjanje jest jednostavno ga izvući iz kuće (uz ostavljanje nagomilanih iglica). U gradovima postoje mjesta za odlaganje drvaca, a najčešće je riječ o eko otocima.

Mogućnosti uklanjanja

Budući da je riječ o biljnom materijalu, radi se o najmanje štetnom proizvodu kojeg se može odložiti u prirodu. Riječ o krutim zimzelenim iglicama pa je potrebno duže vrijeme razgradnje, piše magazin Modern Farmer.

Ipak, postoje i bolja rješenja od prethodno navedenog.

Stroj za usitnjavanje drveta

Neki veći svjetski gradovi primjerice raspolažu strojem za usitnjavanje drveta pa tako i božićnih drvaca, koji je na raspolaganju građanima na korištenje. Drvca ćete se ovim putem riješiti na ekološki prihvatljiv način, a dobiveni proizvod moguće je iskoristiti za malčiranje ili u slične poljoprivredne svrhe.

Hranilica za ptice

Ukoliko imate vrt (a niste kupili živo drvce), staru jelku možete iskoristiti kao pomoć ptičicama u zimskoj oskudici hrane. Na drvce možete postaviti hranilice za ptice, a za hranu mogu poslužiti kokice ostale od novogodišnjeg slavlja. Iako je jasno da je prilikom toga potrebno ukloniti ukrase, treba obratiti pažnju i na uklanjanje svega na što bi se ptičice mogle nehotice ozlijediti ili čak ugušiti. Nakon nekog vremena, drvce će se samo osušiti i moći ćete ga bez problema usitniti na manje komade te ukloniti.

Smještaj za ribice

Iako se čini pomalo neobično rješenje, drvce možete primjerice odložiti u obližnji ribnjak ili jezero, gdje ono može poslužiti kao smještaj za brojne stanovnike, poput riba i drugih vodenih stvorenja, koje će u njemu pronaći sigurnost. Ipak, pri tome treba imati na umu da je jako važno provjeriti je li drvce tretirano određenim štetnim sredstvima i naravno provjeriti s lokalnim vlastima je li takvo odlaganje prihvatljivo.

Zaštita od erozije

Također, postoji mogućnost da će drvce nekome biti od potrebe. Stoga je uputno pitati da li će ga netko u okolici moći iskoristiti. Primjerice, takva drvca mogu poslužiti kao dobra zaštita od erozije, a vrlo vjerojatno će poslužiti i šumarskom društvu.

Ukras vlastitog vrta

Ukoliko je moguće pilom drvce isjeckati na manje komadiće, moguće je od ostataka izraditi vrtne gredice i napraviti ukras u vlastitom vrtu.

Oprez prije svega

Ono što ni u kojem slučaju ne bi trebalo činiti jest cijepati božićno drvce pored kamina ili bilo kakvog izvora vatre. Zimzeleno bilje je izrazito zapaljivo, stoga i ovaj puta pozivamo na oprez, kojega nikada dosta!

Foto: Shutterstock


Tagovi

Božić Blagdani Božićno drvce Božićna jelka Uklanjanje božićnog drvca Eko otok Zimzeleno bilje


Autorica

Marina Bošnjak

Više [+]

Marina je urednica na AgroKlubu, specijalizirana za AgroBaze. Diplomirani je magistar agronomije te volonter Francuske Alijanse Osijek i Emmaüs zajednice Francuska.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#telad i umiljati pas