Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Testo
  • 27.01.2023. 12:00
  • Srednjobanatski okrug, Vojvodina, Banatsko Karađorđevo

Šta sve može da se napravi od testa - kredenac?

Vešte ruke Olivere Olje Dokić iz Banatskog Karađorđeva mogu od testa da naprave sve što njena mašta izmašta.

Foto: Facebook/Mesna Zajednica Banatsko Karadjordjevo
  • 103
  • 42
  • 0

Na manifestaciji "Karađorđevačka prela", na kom Udruženje žena "Vidovdan" iz Banatskog Karađorđeva organizuje Etno sajam unikatnih rukotvorina, Olivera Dokić je od testa napravila starinski kredenac i, prema mišljenju svih koji su ga videli, prevazišla sebe, svedoči zrenjanski.

"Počelo je tako što smo mi žene iz udruženja jedne godine za Uskrs htele da od testa napravimo korpicu. Bile su to muke žive. Kako god da pokušamo, konstrukcija nam se slomi. Onda to meni nije dalo mira, pa sam krenula sama. Ne ide, pa ne ide, ovako, onako, deblje testo, tanje, jednostavno puca kako god okreneš", priča za ovaj medij Dokićeva.

I kad je već skoro htela da odustane, sticajem okolnosti, shvatila je šta treba da radi.

"Ostavila sam to što sam napravila, nepečeno, i otišla na posao. Kad sam se vratila, konstrukcija je stajala. Shvatila sam, ne treba da se peče nego da se suši. Posle je sve bilo lako!"

Najčešće radi noću

Do sada je ova vešta domaćica od testa napravila razne predmete - od bunara, šporeta smederevca, koke, do ovogodišnjeg kredenca.

"Najčešće radim noću, kad se svi ukućani povuku na spavanje. Pustim muziku koju volim i krenem. Mašta radi sto na sat, ideje samo stižu. Uživam u samom procesu, od mešenja, do sušenja i bojenja. Nekad celu noć provedem sa testom, kad vidim da je pola četiri, brzo u krevet, jer ako me muž zatekne budnu, teško meni", uz osmeh priča.

Za jednu figuru od testa, kada bi radila neprekidno, bila bi joj potrebna dva dana. No, kako je i zaposlena, ima unučiće i redovne kućne obaveze, postupak traje duže.

"U mom idealnom svetu pravim figure od testa i od toga živim srećno. U stvarnosti to nije tako, ali zaista mi ovo što radim donosi mnogo, mnogo zadovoljstva i sreće", kaže Olivera Dokić.


Tagovi

Kredenac od testa Olivera Dokić Karađorđevačka prela Udruženja žena Vidovdan Figure od testa Predmeti od testa


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Unutrašnjost drevnog manastira Svetog Nikole u Vranju.