Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ishrana pastirskih pasa
  • 22.04.2017. 18:45

Šta jede šarplaninac, a šta pulin?

Za pastirske pse najvažniji su pravilno izbalansirani obroci, koji uključuju ugljene hidrate, proteine, minerale i vitamine. Ovaj način ishrane obezbediće psu dobru kondiciju.

Foto: szcstms / Pixabay
  • 13.441
  • 301
  • 0

Kada se govori o radnim psima, prvenstveno se misli na lovačke i pastirske rase pasa, zatim rase pasa koje se koriste u trkama, psima za vuču, i naravno za policijske i pse koji se koriste u vojsci.

Mnogi možda ne znaju da ishrana ovih pasa treba da se razlikuje od ishrane pasa koji se drže u stanovima kao kućni ljubimci, pa čak i od onih koji su čuvari domaćinstva.

Raspitajte se o navikama u ishrani

Osobe koje nabave pastirskog psa prvo treba da se raspitaju kod odgajivača šta bi njihov pas trebalo da jede, a šta ne, koliko puta dnevno treba da jede i da li da mu se obroci daju ujutru ili uveče.

Težina psa takođe igra veliku ulogu, a ona zavisi i od težine rada koji obavlja neki pas. Zato je logično da bi psi koji više rade, trče i troše energiju trebalo da jedu za 50 do 100 odsto više od uobičajene potrebe za održavanje. Pri tome, treba voditi računa da se ne pretera u obrocima, ali i da im se obroci ne ukidaju, jer pastirski, odnosno radni psi ne smeju da budu ni previše debeli, a ni previše mršavi.

Pastirskim psima hrana se daje pre zadataka (izvođenja stada na ispašu) jer su tada poslušniji.

Kako postići idealnu težinu?

Najbitnije je da vlasnici psima daju pravilno izbalansirane obroke, gde će biti zastupljeni ugljeni hidrati, proteini, minerali i vitamini. Ovaj način ishrane obezbediće psu dobru kondiciju.

Povećanje energetskih potreba kod pastirskih rasa pasa ne zavisi samo samo od toga koliko se troše i koliko trče, već i od klimatskih uslova u kojima žive. Tako ishrana ravničarskog pulina nije jednaka ishrani šarplaninca.

Za prosečnog pastirskog psa, koji pretrči recimo pet do deset kilometara, dnevni unos energetskih namirnica treba da bude od 10 do 15 odsto veći u odnosu na druge pse. Kako se kilometraža povećava, tako treba povećavati i unos hrane.

Glavni sastojci za održavanje kondicije i mišićne mase pasa jesu masti i ugljeni hidrati.

Ishrana šarplaninca

Za pastirskog psa šarplaninca, koji po pravilu nije probirač, preporučuje se da u ishrani preovladava meso. Ovim psima treba treba uvoditi i povrće, kao i mlečne proizvode. Šarplanincima najviše prija kuvano juneće i svinjsko meso, jaja, pirinač, povrće, kukuruzno brašno. Treba paziti da se ne prejedaju.

Ishrana kavkaskog ovčara

Kavkaski ovčari su psi koji mnogo jedu, ali ne treba da vas iznenadi ako ne pipnu hranu i po nekoliko dana. Ovim psima, pored hrane, treba najmanje dva puta nedeljno davati mleko. Odrasli psi jedu jednom dnevno, a obrok treba da se sastoji iz mesa, jaja, povrća, ribe i žitarice.

Ishrana turskog kangala

Kada je u pitanju ishrana turskog kangala, ona ne sme da bude jednolična i ovog psa nikada ne hranite granulama. Njemu su potrebni meso, jaja i žitarice.

Nemački ovčari treba da jedu goveđe meso, ribu, raznovsno povrće i pirinač.

Ishrana pulina

Vojvođanski pulin nije probirljiv, kao ni šarplaninac, ali im se ishrana znatno razlikuje. Pulin može da jede i ono što ljudi jedu, ali po pravilu treba da jednu tri puta dnevno, i to raznovrsnu hranu, a ne samo jednu vrstu hrane. Znači, mogu da jedu i granule, pseće konzerve, a u hranu možete da im udrobite i hleb.

Napravite izbalansiran obrok

Iako ne prija svakom psu ista hrana, ono što je zajedničko za pastirske pse jeste izbalansiran obrok, koji bi trebalo da izgleda ovako: u porciji neka se nađe trećina povrća, trećina ugljanih hidrata i trećina mesa.

Međutim, ako je vaš pas stalno u pokretu, obrok bi trebalo da izgleda ovako: hrana koja daje energiju 70 do 80 odsto, proteinska hrana od 20 do 30 odsto od ukupne hrane. Vitamine će pas najviše dobiti iz jaja i sirove džigerice.

Najbolji izvor ugljenih hidrata jesu žitarice: pirinač, kukuruz, ječam i druge. Ove žitarice obavezno skuvati.

Ipak, ne preterujte sa žitaricama, jer one mogu da smanje učinak radnih pasa, tako što će se u mišićima nagomilavati mlečna kiselina.

Foto: szcstms / Pixabay


Tagovi

Pas Ovčarski pas Hrana Ishrana Radni pas Minerali Proteini Ugljeni hidrati


Autor

Ljiljana Milovanović

Više [+]

Poljoprivredna tehničarka voćarsko - vinogradarskog smera sa bogatim novinarskim iskustvom u različitim medijima. Dobtinica nagrade za najbolju novinarku Dnevnika 2010. godine. Ljubitelj pasa.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Na ovu egzotičnu biljku 🍍 sam naišla jednog jutra na putu do Limanske pijace. Nasmejana baka Slavica me je uverila da je moguće gajiti je u našim klimatskim uslovima. Dala mi je jedan važan savet: ''Zalivaj ga samo destilovanom vodom, vodo... Više [+]