Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pletarstvo
  • 04.12.2017. 09:00

Srebren Jović među posljednjim pletačima u Posavini

Srebren Jović je jedan od posljednjih posavskih pletača. Srebren plete od vrbovog pruća sve što se može isplesti, pravi i sepete i druge predmete za domaćinstva. Kaže da je lako proizvesti, a teško prodati vlastite rukotvorine.

Foto: Boško Grgić
  • 1.821
  • 70
  • 0

Na sajmovima, vašarima i pijacama širom Bosne i Hercegovine Srebren Jović iz Obudovca, velikog šamačko sela, izlaže mnoštvo predmeta ispletenih od vrbovog pruća. Osim korpi, predmeta za kućnu upotrebu, garnitura za sjedenje, tu su i sepeti raznih veličina, koji su oduvijek potrebni u poljoprivrednim domaćinstvima.

Ovim poslom decenijama se bavi njegova porodica, a Srebren se bori da očuva tradiciju.

Priznaje da je svaka godina sve teža za ovo zanimanje koje je nekada predstavljalo izvor egzistencije za brojne porodice u Bosanskoj Posavini.

"Pletarstvo je palo na niske grane, nemamo gdje prodati što napravimo, a proizvesti nije teško.

Moj otac Jovan i cijela porodica oduvijek se time bavila.

U Obudovcu i cijeloj Posavini svaka druga kuća nadmetala se u pletarstvu, ali su mnogi prestali da rade taj posao, odustali i opredijelili se za nešto drugo", ispričao nam je Srebren pokazujući mnoštvo svojih proizvoda koje pokušava prodati izvan Obudovca.

Prodaja najveći problem

Nekada je svaka kuća imala nešto pleteno

Srebren kaže da se više ne može osloniti na prodaju u vlastitom domaćinstvu, kao nekada, nego mora tražiti kupce u drugim mjestima, širom Bosne i Hercegovine.

"Prije dvadesetak i više godina, sve što proizvedemo mogli smo prodati u svome dvorištu, a sada smo često na točkovima i putujemo na sajmove, pijace, narodne zborove. Sada je sezona za sepete i za korpe, mada su i drugi naši proizvodi od pruća atraktivni. Problem nam je za transport, jer naši proizvodi su dosta kabasti", kaže Srebren koji se pletarstvom bavi od detinjstva.

Zanat stalno usavršava, sadi šibu i bori se da očuva i nastavi porodičnu tradiciju, a vještinu pletenja prenese na svoje potomke. On kaže da je naučio plesti sve od najmanjih korpica do stolica i da je, u inat teškoćama, ovaj posao za njega izazovan i zanimljiv.

Srebren Jović neće odustati od pletarstva

"Emotivno sam vezan za ovaj posao. Pletarstvo je othranilo i mene i moju porodicu. Mnogo je ljekara i inžinjera odškolovano upravo od pruća i od pletenja raznih predmeta. Vremena jesu teška, ali moramo se boriti sa izazovima. Možda je rješenje u udruživanju u specijalizovane zadruge. Možda nam je šansa u proizvodnji suvenira ili izvozu, ko zna. Dok se ne iskristališe rješenje, ostaje nam da se snalazimo ovako pored magistralnih puteva i na vašarima", kaže Srebren Jović, jedan od posljednjih posavskih uzgajivača vrbovog šiblja i pletača.

Ovaj vrijedni Posavac kaže da će ipak svoj zanat prenijeti na nove generacije, jer pletarstvo to zaslužuje.

Foto: Boško Grgić


Tagovi

Srebren Jović Vrbovo pruće Bosanska Posavina Pletarstvo Posavac


Autor

Boško Grgić

Više [+]

Boško je inžinjer menadžmenta sa dugogodišnjim iskustvom u poljoprivredi i novinarstvu. Autor na desetine tv, radio i štampanih serijala o poljoprivrednoj proizvodnji.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kako vi zovete ovo !? Dosta se koriste u islamskoj tradiciji u mjesecu Ramazanu !