Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zdravlje psa
  • 21.07.2019. 18:00

Srčani crv kod pasa: Koliko je opasan i kakvo je lečenje?

Komarci su prenosioci srčanog crva. Reč je o parazitu koji potencijalno može da bude opasan za psa pa čak i da mu ugrozi život. Srčani crv rasprostranjen je širom sveta, a osim kod pasa, pojavljuje se i kod mačaka, kao i kod divljih životinja. U retkim slučajevima, mogu i ljudi da se zaraze.

Foto: Bigstockphoto/dolgachov
  • 11.117
  • 351
  • 0

Nakon obilnih kiša u maju, leto je konačno stiglo, a sa njim i novi izazovi. Toplo i suvo vreme, koje se smenjuje sa kišama, pogoduje prekomernom razmnožavanju komaraca. Osim što su dosadni, mogu takođe da budu opasni za pse, posebno one koji žive u dvorištu.

Komarci su upravo prenosioci srčanog crva. Reč je o parazitu koji potencijalno može da bude opasan za psa pa čak i da mu ugrozi život. Srčani crv rasprostranjen je širom sveta, a osim kod pasa, pojavljuje se i kod mačaka, kao i kod divljih životinja. U veoma retkim slučajevima mogu se zaraziti druge životinje, ali i ljudi.

Kako se psi zaraze srčanim crvom?

Jedini način na koji se srčani crv (Dirofilaria immitis) prenosi sa životinje na životinju je preko komaraca. Kada komarac ujede inficiranu životinju, mladi srčani crv, zvani mikrofilarija, ulazi u sistem komarca. Za dve nedelje, mikrofilarija razvija se u zaraznu larvu unutar komarca.

"Kada komarac ubode psa inficirane larve se prenose u tkivo. Zatim larve prolaze kroz telo psa i razvijaju se u crve i taj period traje oko mesec dana. Odrasli crvi žive u srcu i krvnim sudovima domaćina, gde se opet ražmnožavaju i stvaraju nove larve. Period između infekcije i novih larvi traje oko šest meseci", objašnjava doktor veterine, Dragan Rozmirov, iz Novog Sada.

Ove zarazne larve mogu se preneti i na drugu životinju i to kada se ovaj komarac sledeći put nahrani krvlju. Za razliku od pasa, inficiranim mačkama mikrofilarije obično ne cirkulišu u krvi i inficirana mačka verovatno neće preneti srčanog crva drugom komarcu.

Kako prepoznati da je pas inficiran? 

Kada se usele u organizam psa, odrasle jedinke mogu da izazovu upalu krvnih sudova i pluća, a tada bolest napreduje i dovodi do problema u radu jetre i srca. Tada dolazi i do probijanja velikih krvnih sudova.
"Veoma je važno istaći da psi koji imaju srčanog crva, na početku ne pokazuju nikakve simtome infekcije jer je u tom momentu prisutno samo nekoliko odraslih crva. Prvi simptomi da je bolest uznapredovala su: kašalj, zamor tokom šetnje ili trčanja, otežano disanje, tečnost u stomaku, dolazi do gubitka svesti i na kraju pas umire", navodi Rorzmirov. 

Kada je reč o mačkama, javlja se kašalj, povraćanje, otežano disanje, dolazi do gubitka apetita i pospanosti. Takođe, veoma je važno napomenuti da mačke mogu da uginu bez da se prethodno ispolji bilo kakav simptom bolesti.

Kako otkriti bolest?

Jedini nači da saznate da li je pas oboleo jeste da ga odvedete kod veterinara, koji će uraditi jednostavni test iz krvi.  Ukoliko test pokaže pozitivno prisustvo larvi, odnosno, odraslih jedinki trebalo bi uraditi još neka ispitivanja kako bi se sa sigurnošću utvrdilo do koje faze je uznapredovala bolest. 
"Preporuka je da se u uradi analiza krvi na mikrofilarije, kao i rendgenski snimak grudnog koša kućnog ljubimca. Pre nego što se krene sa lečenjem, veterinar će najverovatnije uraditi i kompletnu krvnu sliku psa, kao i biohemijsku analizu krvi. U nekim slučajevima preporuka je da se psu uradi i EKG, ehokardiografija i angiogram srca", savetuje sagovornik.

Kako najefikasnije lečiti psa?

Ukoliko se otkrije da pas ima srčanog crva, mogu se prepisati lekovi koji ubijaju odrasle jedinke. Međutim, doktor Rozmirov naglašava da taj tretman može biti opasan i za psa. Zbog ovog rizika, preporučuje se hospitalizacija psa, kako bi njegov veterinar mogao u svakom momentu da isprati stanje životinje. Ovaj tretman trebalo bi ponoviti nekoliko puta, a ta vrsta lečenja prilično je i skupa. 

Ljubimci kod kojih se pokaže pozitivan test na mikrofilarije prelaze u drugu fazu lečenja. Ovaj način lečenja manje je opasan za psa, a najčešće se primenjuje tri do šest nedelja nakon tretmana za odrasle crve. Prema rečima veterinara, uspešnost lečenja potrvđuje se ponovnim testiranjem psa na odrasle crve i za mikrofilarije.

Kada je reč o mačkama, komplikacije su mnogo češče ukoliko se daju lekovi koji ubijaju odrasle crve, zato je u nekim slučajevima bolje čekati da odrasli crvi prirodno uginu. Antiinflamatorni i drugi lekovi obično se koriste prilikom kontrolisanja simptoma. Kod mačaka retko se razvijaju mikrofilarije, ali kada se pojave leče se slično kao i kod pasa.

Preventivni lekovi lako dostupni

Ipak, u današnje vreme postoje i dostupni su lekovi koji se preventivno daju psima i mačkama, kako bi bili pravovremeno zaštićeni.
"Većina lekova daje se jednom mesečno, a preporučljivo je dati ih psu čim napuni četiri do šest nedelja. Pre nego što krenete sa preventivnim tretmanom vašeg psa, obavezno se radi test kako bi se utvrdilo da je on negativan na prisustvo srčanog crva", navodi sagovornik. 
Preporuka veterinara je da se preventivne mere primenjuju tokom čitave godine, a ukoliko se slučajno tretman propusti, trebalo bi konsultovati veterinara, kako bi procenio da li je potrebno da se testiranje ponovi.


Tagovi

Srčani crv Mikrofilarije Zdravlje pasa Hospitalizacija pasa Dragan Rozmirov


Autor

Ljiljana Milovanović

Više [+]

Poljoprivredna tehničarka voćarsko - vinogradarskog smera sa bogatim novinarskim iskustvom u različitim medijima. Dobtinica nagrade za najbolju novinarku Dnevnika 2010. godine. Ljubitelj pasa.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Seljačka vranjska metla za metenje dvorišta.