Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sjetva povrća
  • 28.02.2021. 07:30

Sjetva presadnica u kutije za jaja - dodajte im talog kave

Sve što vam treba su škare, malo zemlje, suhi talog kave, sjeme, vodonepropusna podloga i naravno, kartonske kutije za jaja.

Foto: Flickr/wildeastcreative
  • 1.637
  • 386
  • 0

Umjesto kupovnih posuda za presadnice, sjeme možete posijati i u kutije za jaja. Kako piše dengarden, one su, uz dodatak taloga od kave izvrsne za vrtlare hobiste koji žele uštedjeti novac i sačuvati okoliš.

Talog kave ili soc je bogat izvor dušika, kalija, magnezija i fosfora, a mnogi ga vrtlari smatraju korisnim, prirodnim i učinkovitim načinom poticanja rasta biljaka bez upotrebe kemikalija i pesticida. Osim toga, u ovoj kombinaciji pomaže i u održavanju visoke razine vlage.

Kako sijati?

No, vratimo se na sjetvu povrća. Sve što vam je potrebno su škare, malo supstrata, sušeni talog od kave pri čemu treba biti oprezan da on ne sadrži umjetne zaslađivače i mlijeko, zatim sjeme, vodonepropusna podloga, i naravno, kartonske kutije za jaja.

Prvo pomiješajte soc i zemlju u jednakim omjerima. Zatim izrežite kutije kako bi poprimile oblik malenih posudica. Iako, može se saditi i bez rezanja, ali tada će doći do komplikacija i lomljenja malih biljčica kod odvajanja i pikiranja

Čašicu napravljenu od kutije treba napuniti do pola smjesom tla i taloga kave, a zatim staviti sjeme. Pri tome treba uzeti u obzir dubinu sjetve naznačenu na pakiranju povrća. S obzirom na to da neće svako niknuti, u jednu čašicu posijte po dvije sjemenke većih povrtnica poput bundeva, rajčice, paprike, kupusa, krastavaca i slično, savjetuje agroxxi.  

Nakon što posijete sjeme, pokrijte ga tankim slojem mješavine soca i zemlje, bez pritiskanja. Izrezane posudice od kutije složite ne vodonepropusnu podlogu poput dublje tacne, plastične ili slične posude. Vodu dodajte direktno u tu posudu, a kartonske čašice će ju upiti koliko je potrebno i održati sjeme vlažnim. Treba napomenuti da je važno pažljivo održavati razinu vode na dnu kako se karton ne bi raspadao.

Presadnice treba držati na sunčanom i toplom mjestu, a osim ovoga načina neki vrtlari siju svoje biljke u polovice ljuski jaja koje potom stave u spomenute posudice, ali onda biljke treba zalijevati odozgo.

U slučaju da nećete pikirati, korijen sadnica će vjerojatno prerasti čašice prije nego što one budu spremne za sadnju vani. Tada ih jednostavno posadite zajedno s kartonom u veću posudu, ili, ako vremenski uvjeti dozvoljavaju i na stalno mjesto.  

Foto: Servis Flickr licenca C


Tagovi

Sjetva Presadnice Kutije za jaja Vrtlarenje


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer