Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Upotreba nane
  • 13.07.2017. 18:00

S nanom se i mršavi i uživa u jagnjetini

Sakupite nanu za čaj ili ju pripremite kao osvježavajući sirup. Dodajte ju u juhe, salate ili kao začin mesu. Kada vas između obroka uhvati neželjena glad, pomirišite nanu i smanjite apetit.

Foto: Hans/Pixabay
  • 2.882
  • 226
  • 0

Nana, Mentha sp. biljka je vrlo rasprostranjena na našim prostorima, a njeno lišće i cvet mogu se brati i sušiti tokom jula. Deo nane možete osušiti za čaj tokom zimskog perioda.

Usitnite je i u tankom sloju rasprostite na papir ili platno, pa sušite na proverenom mestu, bez direktnog sunca. Kada je skroz suva, premestite je u staklene tegle ili upakujte u papirne vrećice i čuvajte na tamnom mestu.

Ne čekajte zimu bez nane

Čaj od nane je odličan za respiratorne probleme, otčepljenje sinusa, protiv kašlja, povišene temperature i groznice. Nana je bogata manganom, bakrom i vitaminom C. Osim toga ima antioksidativna, antibakterijska, antivirusna i antigljivična svojstva.

Otpušta gasove i smanjuje apetit

Konzumiranjem čaja od nane ublažićete simptome nadimanja jer ona opušta mišiće, pa ćete se lakše osloboditi digestivnih gasova. Nana smiruje bol u želucu i pomaže u varenju hrane. Ako preterujete sa hranom, a naročito slatkišima, posadite nanu u saksiju pa kada vas uhvati želja za slatkim, protrljajte je malo dlanovima i pomirišite. Slatkast miris će eliminisati apetit.

Sirup - savršeno letnje osveženje

Ipak, u leto, naročito pri ovako visokim temperaturama, najbolje će vas osvežiti sok od nane, zahvaljujući eteričnom ulju mentola koji je najvredniji sastojak te biljke.

Za pripremu soka potrebno vam je:
- 2 l vode
- 150 g sveže nane
- 1,5 kg šećera
- limunska kiselina (limuntus) - 10 g
- 2 limuna

Vodu prokuvajte, a kad proključa, isključite šporet, otklopite i pusitite nekoliko minuta da se malo ohladi. U vodu ubacite nanu koju ste prethodno usitnili, pa je potopite i šerpu poklopite. Ostavite tako sve dok voda ne postane mlaka.

Procedite nanu cediljkom, dobro istisnite svu tečnost iz nje te dodajte šećer, limunsku kiselinu i sok limuna. Ponovno sve procedite gazom i sipajte u boce, pa ih držite u frižideru. Ukoliko želite da spremite sok od nane za zimu, kada dodate šećer i limunsku kiselinu, sve još jednom prokuvajte, pred kraj dodajte sok od limuna i dok sok još vreo sipajte ga u čiste boce.

Saveti i trikovi

Nabrali ste nanu, ali nemate u kući dovoljno šećera, limunske kiseline ili limuna? Napravite prvi korak, ocedite dobro nanu, spremite sve u zamrzivač i kada dođete do drugih neophodnih sastojaka, odmrznite i nastavite s ostalim koracima. Deo sirupa možete ubaciti u kalupe ili vrećice za led, pa po potrebi ubaciti u čašu vode, drugog soka ili nekakav koktel. U svaki kalupić dodajte listić nane jer će izgledati jako dekorativno.

Svežu nanu koristite u pripremi letnjih salata i supa jer se odlično slaže sa paradajzom i krastavcima. Dodajte je i grašku, šargarepi i mladom krompiru, a poseban ukus će dati jagnjetini, ako je pre pečenja ili dinstanja stavite u pac od sušene ili sveže nane. Sjajno se slaže i sa slatkim, naročito sa čokoladom.

Foto: Hans/Pixabay


Povezana biljna vrsta

Nana

Nana

Engleski naziv: Mentha | Latinski naziv: Mentha sp.

Metvicu karakteriše prijatan miris mentola, a jedna je od najvažnijih lekovitih biljaka za proizvodnju eteričnog ulja, lekova i čajeva. Deluje osvežavajuće i umirujuće i ublažava... Više [+]

Tagovi

Nana Menta Lekovito bilje Gajenje Kulinarstvo Narodna medicina Lekovita svojstva


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Najslađi mural čuvar vojvođanske tradicije

Na ovo slatko iznenađenje 🙂 ćete naići u Sremskim Karlovcima, na putu ka Magarčevom bregu, vidikovcu sa kog puca pogled na Karlovce i Dunav. Na zidu dugačkom preko 10 me...

Više [+]