Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Riblje đubrivo
  • 10.05.2020. 18:00

Riblje đubrivo odlično je za lisnato zeleno povrće i travnjake

Riblje đubrivo ili emulzija može da se koristi za razne namene u bašti, a najbolje se pokazalo u đubrenju travnjaka i kao hranivo za lisnato zeleno povrće, zbog većeg udela azota. 

Foto: JumpStory
  • 798
  • 16
  • 0

Prolećna sezona u punom je jeku i vreme je da svoje biljke počastite bogatom dozom hraniva. Ako imate manju baštu i manju proizvodnju, najbolja upotreba đubriva je ona organska, a kao jedno od boljih koje možete napraviti u kućnoj radinosti je ono od ribe.

Riblje đubrivo ili emulzija može da se koristi za razne namene u vrtu, a najbolje se pokazalo u đubrenju travnjaka i kao hranivo lisnatog zelenog povrća zbog većeg udela azota. 

Bogato azotom, fosforom i kalijumom 

Brzodelujućim i gustom koncentratu dodaje se voda. Bogato je azotom, fosforom i kalijumom, te elementima u tragovima poput kalcijuma, magnezijuma, sumpora, hlora i natrijuma, navodi gardeningknowhow.

Đubrivo od koprive odlično deluje na biljke, a od nje se pravi i insekticid

Brojni stručnjaci preporučuju njegovo korišćenje što češće zbog nutritivnih vrednosti koje riba ima, a naučnici sa Univerziteta u Severnoj Karolini otkrili su da je njegova primena dva puta nedeljno najprikladnija i da se biljka tako najbolje razvija i raste.  

Kako ga pripremiti kod kuće?

Priprema đubriva nije komplikovana. Potrebne su vam tri manje ribe (skuše, deverike i slično), a u slučaju da ste je možda imali za ručak, možete koristiti samo glave, kosti i iznutrice (sve ono što se izvadili pre pripreme obroka). Isto tako, možete koristiti manje ribe kao što je sardina. 

Ribu izrežite na komade, čak i sardine, jer će tako brže da se razgrade. U veliku teglu ili neku veću posudu od oko pet litara, na dno stavite travu, lišće ili piljevinu, pa dodajte prethodno nasečene ribe. Pošto je njen miris dosta intenzivan, za ublažavanje preporučuje se dodak od 30 grama melase te jedna do sve kašičice šećera, takođe radi brže razgradnje. 

Pripremite čaj od ljuski jaja koji odlično deluje na biljke

Na kraju sipajte vodu, pa sve dobro promešajte kako bi se smesa sjedinila. Bitno je da svi sastojci budu pod vodom. Na posudu stavite poklopac ili foliju koju treba da učvrstite gumicom, da ne bi ulazile muve i ostale bube, a i da se ne širi neugodan miris. Povremeno otvorite i promešajte. 

Nakon otprilike tri nedelje do mesec dana vaše đubrivo je spremno za upotrebu. Tečnost procedite i pre korišćenja obavezno razredite! Na litar vode koristite 15 ml ove emulzije, pa njom zalijte biljke.  

Budite oprezni pri primeni. Ako vaša zemlja već sadrži dovoljno azota, prevelikom primenom ove emulzije može da spali biljku i utiče na njen rast. Nikako ne smete da ga korisite u kombinaciji s ribljim brašnom.


Tagovi

Riblje đubrivoo Travnjak Zeleno povrće Azot Fosfor Kalijum Kućna priprema Kompostiranje Melasa


Autorka

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer