Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Muve
  • 23.08.2020. 07:30

Rešite se muva na prirodan i jednostavan način

Rešiti se muva je jako bitno, a iako je najčešće hemijsko suzbijanje, prirodni su načini takođe efikasni, a istovremeno nisu štetni za vas, decu i kućne ljubimce. 

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 5.761
  • 197
  • 0

Iako ne bodu i ne sisaju krv tako često kao komarci, muve takođe znaju da budu jako iritante, ali i vrlo opasne jer mogu preneti niz zaraznih bolesti. Često su u dodiru s izmetom, otpacima i prljavštinom i kada slete na nameštaj u kući ili još gore na hranu, trljanjem nožica mogu ispustiti razne štetne materije i mikroorganizme. 

Zato je rešiti se muva jako bitno, a iako je najčešće hemijsko suzbijanje, prirodni su načini takođe efikasni, a istovremeno nisu štetni za vas, decu i kućne ljubimce. 

Donosimo vam par prirodnih saveta u borbi protiv muva.

Sirće i  deterdžent za suđe

Mešavina sirćeta i deterdženta za suđe jedna je od prirodnih alternativa. U visoku čašu pomešajte oko jedan centimetar jabukovog sirćeta i nekoliko (3-4) kapi deterdženta. Čašu prekrijte plastičnom folijom, zavežite kako ne bi odletela i izbušite rupe tako da muva može da prođe kroz njih.

Iako ih sirće privlači, kao i mnoge druge insekte, i sigurno će zbog njega ući u čašu, deterdžent će joj onemogućiti letenje. 

Čili paprika i voda

Healthline, preporučuje i ljutu papriku. Naseckajte je na sitno, pomešajte sa vodom te poprskajte po kući, najviše blizu ulaznih vrata i prozora kako bi ih odvratili od ulaska. Budite oprezni kod seckanja papričica jer je alkaloid kapsaicin koji sadrži, vrlo jak i može da izazove nadražaj disajnih puteva. Takođe, pazite da ovim sredstvom ne poprkate nekog od ukućana ili kućnih ljubimaca po očima. 

Eterično ulje nane i limunske trave

Nana ima jak miris koji će muvama smetati, a posebno ako je iz eteričnog ulja. Pomešajte šoljicu vode sa 25 kapi eteričnog ulja nane u stavite u u bočicu s raspršivačem. Kada god se setite poprskajte po prostoriji. Osim što je menta odlična za disajne puteve i svežinu prostora, oteraće muve koje ne vole njen miris. 

Posadite biljke koje teraju komarce iz bašte i sa balkona

Sličan učinak ima i limunska trava. U raspršivač stavite četiri kašike tople vodem sa 10 do 12 kapi esencijalnog ulja ove biljke te dobro protresite pre korišćenja. Sredstvo poprskajte po vratima, prozorima i ostalim delovima kuće.

Svetlucajući objekti

Najpoznatija kuvarica sveta, Amerikanka Marta Stujart, koja je od saveta napravila pravi biznis, predlaže da u praznu sijalicu stavite vodu te ovu posudu obesite na plafon ili vrata. Prisetimo se, slično je i naša autorka Ranka Vojnović savetovala - svetlucajuće i reflektujuće objekte koje muve jako ne vole. 

Kako oterati muve iz kuće i štale prirodnim sredstvima?

"Kao efikasna zaštita od muva pokazalo se kada se u najlonsku kesu stave dva do tri novčića i sipa voda. Ovako pripremljene vrećice se stave da vise kod ulaza u prostor ili razmeštene po dvorištu. Muve neće ulaziti ako ispred vrata i prozora vise ovakve kese“, predložila je Ranka.

Razno eterično i začinsko bilje

U borbi protiv ovih štetočina koriste se i razne eterične i začinske biljke. Bosiljak, lavanda, nana, kopar pa čak i čeri paradajz i brojne druge ih odbijaju pa ih zasadite oko kuće, na balkon ili terasu.

Poslednji savet, možda čak i najbitniji je da kuhinjske elemente kao i stolove gde se nalazi hrana uvek držite čistima. S njih sklonite svu hranu na koju bi muve mogle da slete. Njih prirodno privlači sveže voće tako da ga nikako ne ostavljajte na stolu, a da ga pri tome ne pokrijete ili stavite u neku posudu s poklopcem. Takođe jako vole otpad pa se pobrinite da je kanta za smeće uvek dobro zatvorena i redovno pražnjena. 

Svakako ako imate farmu i primetite da i vašim životinjama muve jako smetaju, sve navedene savete možete da primeniti upravo tu. 

Kako napraviti reflektujuću zamku možete pogledati u videu: 


Povezana biljna vrsta

Nana

Nana

Engleski naziv: Mentha | Latinski naziv: Mentha sp.

Metvicu karakteriše prijatan miris mentola, a jedna je od najvažnijih lekovitih biljaka za proizvodnju eteričnog ulja, lekova i čajeva. Deluje osvežavajuće i umirujuće i ublažava... Više [+]

Tagovi

Muve Štetočine Suzbijanje Prirodni način Čili paprika Limunska trava Nana


Autorka

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.