Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Direktorica i vrtlarica
  • 08.04.2018. 09:15

Profesorica i direktorica Rajna Soldat - uzgaja organsko voće i povrće

Rajna Soldat, profesorica matematike i direktorica osnovne škole u Dubravama kod Gradiške, slobodno vrijeme provodi u svojoj mirnoj oazi, u krugu vikendice u laktaškom selu Jakupovci. Rajna se na svom imanju bavi poljoprivredom i to na zdrav, organski način.

Foto: Boško Grgić
  • 3.527
  • 451
  • 0

Prelijep pogled prilikom vedrog vremena iz Jakupovaca ukazuje na Laktaše i sela iz župskog dijela opštine, sa desne strane Vrbasa, te na prostrano Lijevče polje. Rajna Soldat, profesorica matematike i direktorica osnovne škole u Dubravama, je oko vikendice zasadila pravu malu botaničku baštu. Spojila je lijepo i korisno.

"Osim vinove loze, tu su japanske jabuke, kupine, maline, šljive, razno cvijeće, penjačice i neizbježne maćuhice. Uzgajami bamiju, jagode obične i penjačice, različito povrće u plasteniku i sve to na prirodan način, bez hemije, ali sa motikom i rukavicama. Obožavam fizički rad oko vikendice, to me odmara", kaže Rajna.

Njeno imanje nalazi se na prvom brdu u Jakupovcima,odakle počinje planina Kozara. Radna atmosfera primjetna je na svakom koraku. Makaze, veće i manje, rukavice, razne alatke ukazuju na to da se radi punom parom.

Profesoricu Rajnu fizički rad odmara

"Orezujem sama lozu i voće, kupine i maline, te razne loze i ruže penjačice.Volim sve sama proizvesti. Sijem i rasadu za plastenik, uzgajam luk i bijeli i crveni, pa čak i bamiju.Tu su i šparoge, a od rariteta se mogu pohvaliti japanskim jabukama koje rađaju", kaže Rajna.

Navodnjava kišnicom

U Rajninoj bašti se vide i crijeva za navodnjavanje kap po kap. Tu je posuda za vodu od hiljadu litara. Za navodnjavanje Rajna koristi najprirodniju vodu – kišnicu.

"Nema potrebe da koristim ništa vještačko. Ustvari čovjek koji živi u skladu sa prirodom dostiže posebnu duhovnu dimenziju. Onda on posebno gleda, cijeni i voli ljude. Ja sam očigledan primjer ove moje teorije. Radim u Dubravama, multietničkoj sredini u kojoj osim najbrojnijih Bošnjaka žive i Romi i Srbi. Za ove četiri godine moga rada u Dubravama naučila sam mnogo. Ljudi me poštuju i ja poštujem njih i to mi je važna životna lekcija", kaže Rajna.

Rajna vjeruje u djecu

Ova matematičarka sa prirodnim konstantnim osmjehom i veselim očima kaže da bi da je u moći napravila promjene u prosvjeti. U prvi plan bi stavila vaspitanje, pa tek onda obrazovanje djece.

Čovjek koji živi u skladu sa prirodom dostiže posebnu duhovnu dimenziju, Rajnina je maksima

"Djeca u mojoj školi su dobra, neiskvarena i iskrena. Biće od njih dobri ljudi. Od malena ih treba učiti da poštuju prirodu, svoje i tuđe roditelje, dobre ljude, selo i poljoprivredu. Lako je kasnije na takvo vaspitanje nadograditi potrebno znanje", kaže Rajna,inače matematičarka po profesiji, kojoj je matematika i vodilja kroz život.

Rajna Soldat kao 'čist vojnik'

"Čitav život gledam kao rješavanje zadataka. I čim rješim jedan, tražim drugi. Nema stajanja. Tako će biti i kad odem u penziju. Moram priznati da sam stotinjak obaveza i poslova ostavila za penzionerske dane, kaže Rajna Soldat, direktorica škole sa najzanimljivijim imenom i prezimenom ne samo u Gradišci i Laktašima, već i šire. "Rajna je njemačka rijeka , a na njemačkom jeziku znači čisto. Soldat je vojnik. Ja sam čist vojnik. Mala je razlika između matematičara i vojnika. Oboje rješavaju zadatke. Ja ih , eto, rješavam sa ljubavlju, jer volim prirodu, šumu, gljivarstvo, poljoprivredu, te vrijedne i dobre ljude, kojih na moju sreću u našem kraju ima još uvijek dovoljno", rekla je za Agroklub Rajna Soldat, koja je za vrijeme radnog vremena direktorica škole u gradiškoj opštini, a popodne poljoprivrednica,  u susjednoj, laktaškoj opštini.


Fotoprilog


Tagovi

Rajna Soldat Gradiška Direktorica Vrtlarica Kišnica Dubrave Multietnička sredina Matematičarka


Autor

Boško Grgić

Više [+]

Boško je inžinjer menadžmenta sa dugogodišnjim iskustvom u poljoprivredi i novinarstvu. Autor na desetine tv, radio i štampanih serijala o poljoprivrednoj proizvodnji.