Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj prepelica
  • 26.12.2016. 09:30

Prepeličja jaja kao dodatni prihod

Jata japanskih prepelica mnogi nabavljaju zbog hobija, dok drugi razmišljaju drugačije i uzgajaju ih isključivo zbog zarade.

  • 1.687
  • 146
  • 0

Jata japanskih prepelica mnogi nabavljaju zbog hobija, dok drugi razmišljaju drugačije i uzgajaju ih isključivo zbog zarade.

Bilo kako bilo, kod nas se o njima sve više govori, a jaja se mogu naći u ponudi na pijacama, na policama velikih trgovinskih kuća, a sve češće mogu se nabaviti putem internet prodaje.

U istočnjačkoj literaturi kroz vekove se proteže priča o korisnosti jaja japanske prepelice, a zna se da su u njihovom mesu nekada uživali samo kraljevi. Često ćemo čuti ili pročitati tvrdnje da su ova sićušna jaja veoma bogata vitaminima i mineralima, kao i važnim amino kiselinama.

Prepelice kao dodatni posao

Dvadesetčetvorogodišnji Julin Fekete iz Despotova po struci je metalac zaposlen u selu u kome živi, a pored toga već dve godine u jednom malom objeku drži prepelice i to mu je dodatni posao. Obzirom da je bio zainteresovan za njihov uzgoj dobro se informisao, prelistao literaturu iz ove oblasi, a kako mu je stric dao početno malo jato mogao je startovati.

"Sada imam oko stotinu komada od kojih je oko sedamdeset komada koka nosilja, a preostalo su mužjaci. Zaista se trudim i vodim računa o ishrani jer prepelice osim koncentrovane hrane treba da jedu i zrnastu hranu, a ja im dajem i voće, najčešće jabuke, a odnedavno sam počeo davati i šećernu repu.

Pored ishrane veoma je bitna i temperatura u prostoriji sa kavezima koja ne sme biti niža od 14 stepeni C. Veoma je bitno i osvetljenje kao bitan činilac koji utiče na nosivost prepelica.

Ukoliko je temperatura niža prepelice prestaju da nose. U mom jatu na svakih 20 do 24 časa prepelica snese po jedno jaje. I ja sam prezadovoljan" kaže Fekete.

Prodaja preko interneta

Prodaja jaja, kako napominje, ide dobro, oglasio se preko interneta te prima narudžbine i dobro upakovana jaja šalje brzom poštom. A naravno ima zainteresovanih i u svom selu.

"Jedno prepeličje jaje košta deset dinara, cena je niža ukoliko neko kupuje veći broj, a ja prodajem i piliće starosti do petnaest dana po ceni od 60 dinara" kaže Fekete.

On napominje da se uzgojem prepelica počeo baviti iz hobija, ali da je sada nakon dve godine naučio dosta a i zadovoljan je zaradom. U poslu mu pomaže supruga te napominje da nije teško jer prepelice nisu zahtevne.

"Nemamo nikakvih problema, redovno ih hranimo sipamo svežu vodu čistimo kaveze, sada imamo stotinu prepelica, ali planiramo da jato uvećamo te se nadamo da bi uskoro mogli imati 500 komada" kaže na kraju Fekete.


Tagovi

Prepelice Despotovo Julin Fekete Prodaja


Autorka

Rada Milišić

Više [+]

Novinarka iz Bačke Palanke, član Društva novinara Vojvodine. Godinama prati dešavanja u agraru i stvaralaštvo, život i rad seoskih žena.