Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Duborez
  • 05.12.2021. 16:00
  • Pčinjski okrug, Uševce, Vranje

Pravi ikonostase, kutije, ali i komade nameštaja u duborezu za poznate ličnosti

Duborezac Zoran Đorđević izradio je mnoge ikonostase u pozlati za brojne pravoslavne svetinje u zemlji i inostranstvu. Kako je počeo da se bavi ovim poslom?

Foto: Gordana Nastić
  • 1.114
  • 753
  • 1

Duborezac Zoran Đorđević iz poljaničkog sela Uševce, kod Vranja, ovih prohladnih decemarskih dana na kratko je odložio dleta, kako bi obavio započete radove na adaptaciji šupe koju namerava da pretvori u svoj atelje. Dok to radi on čeka i predstavnike crkve Svetog Trifuna, koja se nalazi na Hilandaru, da preuzmu carske dveri koje je za ovu svetinju ukrasio duborezom.

Iako je stalno u nekim obavezama ovaj vrsni majstor stigne da obiđe i svoju šumu, koju i danas poznaje kao svoj džep, ne bi li pronašao pogodno drvo na kome bi mogao da uradi još jedno delo. Do njega stižu i mnoge nove poslovne ponude.

"U ovom trenutku mi je veoma bitno da što pre završim atelje u kome ću moći nesmetano da radim. Kada to uradim u njemu ću da imam dosta prostora i za sušenje drveta neophodnog za moj posao", priča Đorđević.

U planu izrada komadnog nameštaja

Takođe namerava da u svom rodnom selu, iz koga se preselio u srpsku prestonicu davne 1972. godine, krene i sa izradom komadnog nameštaja i kutija za nakit pomenutom tehnikom koje uvek imaju dobru prođu na domaćem tržištu. To mu je veoma bitno jer će na taj način da "premosti" period kada ne bude imao posla u kontinuitetu.

"Tako je to u duborezačkom poslu. Nekada ima posla toliko da ne možete glavu da podignete, a onda posle toga obavezno usledi veća pauza."

Duborez je karakterističan za ikonostase, ali i nameštaj i kutije za nakit

Iako u vreme pandemije one znaju da potraju baš dugo on se ne žali jer je zahvaljujući ovom poslu uspeo da preživi nateže dane kada je na fabrici u Beogradu, gde je dugo radio kao mašinski inženjer, a potom obavljao i poslove tehničkog rukovodioca, stavljen katanac.

Naš sagovornik se tada sasvim slučajno latio dleta kako bi obezbedio egzistenciju za svoju porodicu. To je učinio u trenutku najvećeg razočarenja, odnosno kada je saznao da njegova komšinica želi da baci dleta koje je njen muž doneo iz inostranstva.

Bački Monoštor: Umetnička dela od komada drveta i jelenskih rogova

Tada se u njemu, koji je bio vičan obradi drveta još od detinjstva, rodila ideja da od lipovog drveta napravi ram za ogledalo u duborezu. Kada je završio ni sam nije verovao svojim očima šta je to rukama napravio. Da je nadmašio samog sebe i da od ovog posla može da živi shvatio je tek kada su neke beogradske arhitekte videle njegov rad i angažovale ga da radi delo za dve najpozantije apoteke u Skoplju.

I alat i majstor i materijal

Zahvaljujući tom poslu koga je briljantno odradio odmah se svrstao u red najboljih duborezaca koji rade na teritoriji Beograda i to mu je omogućilo da radi dela sa pozlatom i na ikonostasima u najčešće baroknom i moravsko vizantijskom stilu u brojnim pravoslavnim svetinjama u zemlji i inostranstvu o čemu mašta svaki umetnik ove vrste.

"Uradio sam predivne ikonostase u hrastovini na Vojno medicinskoj akademiji u Beogradu, Plandištu, Velikoj Gredi, Crnoj Gori i Severnoj Republici Makedoniji. Ovo drvo je izuzetno tvrdo za obradu, ali sa kvalitetnim dletima može da se na njemu napravi sjajan duborez", tvrdi Zoran.

Izradio je mnoge ikonostase u hrastovini

Tokom proteklih godina postarao se da se opremi polovnim kvalitetnim dletima i opremom za spajanje drveta tako da je sada u mogućnosti da na njemu uradi gotovo sve što mušterija poželi. Za ovu varijantu odlučio se kada je saznao da za nova delta, koja bi bila urađena u specijalnoj kovačnici u Nemačkoj, morao da izdvoji nekoliko hiljada evra.

"Najlakše mi je da radim duborez po modelu koji mi donesu mušterije, a najteže kada sam treba da nacrtam šaru na papiru", kaže Đorđević ističući da su najlepši crteži nastajali noću kada bi se posle kratkog sna probudio i nastavio da radi.

Poznata klijentela

Tokom svog plodnog duborezačkog rada bavio se i izradom komadnog stilskog nameštaja i restauracijom starog za raznorazne klijente u zemlji kao i naše ljude koji se nalaze na privremenom radu u inostranstvu. Jedan klubski stočić iz njegove radionice danas krasi i životni prostor našeg proslavljenog tenisera Novaka Đokovića.

"Ponosan sam što se jedna moja rukotvorina nalazi u stanu najboljeg tenisera sveta. Njegov menadžer mi je ukazao poverenje da odradim ovaj stočić tek nakon preporuke jednog mog klijenta za koga sam radio stilski nameštaj", priča zadovoljno naš sagovornik ističući da je sitnu popravku na jednom komadu stilskog nameštaja odradio i u rezidenciji nekadašnjeg predsednika Srbije, Slobodana Miloševića.

Najlepši crteži za duborez nastajali noću kada bi se posle kratkog sna probudio (foto: Privatna arhiva)

Sve poslove koje je dosada uradio dobio je nakon preporuke klijenata za koje je već radio i to je za njega najbolja reklama. Kada dogovori veliki posao ovaj umetnik obavezno u rad uključi i svog mlađeg sina koji ga je u ovom poslu već u svemu prevazišao.


Foto prilog


Tagovi

Duborez Ikonostas Zoran Đorđević Dleto Hrastovina Nameštaj Šara Kutija za nakit


Autorka

Gordana Nastić

Više [+]

Dugogodišnja novinarka koja je zanat pekla na tekstovima iz oblasti poljoprivrede. U potrazi za novim temama rado obilazi poljoprivredna gazdinstva, ustanove, polja, voćnjake, sajmove.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Narodnu nošnju krasi prelep ukrasni kaiš.