Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kurkuma
  • 05.04.2020. 18:00

Prah kurkume ima višestruke koristi u vrtlarstvu

Konzumiranje kurkume ima brojne koristi za naše zdravlje, a koristi se i u vrtlarstvu. Saznajte za što se sve upotrebljava i na koji se način primjenjuje.

Foto: Flickr/Strato Photography
  • 532
  • 72
  • 0

Kurkuma (Curcuma longa) je jedan od neophodnih sastojaka u kuhinjama Južne Azije, a neizostavni je sastojak mješavine začina poznate kao curry. Hrani daje egzotičan ukus, a ima mnoga ljekovita svojstva te se koristi u alternativnim načinima lječenja.

Ovaj začin pun je antioksidansa i antiseptičkih svojstava zbog kurkumina, a sadrži i jedinjenja koja pomažu u borbi protiv raka, poboljšavaju zdravlje mozga, probavu i drugo. A kako piše balconygardenweb, od ove zanimljive biljke korist bi mogli imati i brojni vrtlari.

6 začina koje možete uzgajati u dvorištu i u kući

Pasta od praha kurkume koristi se za tretiranje porezotina i manjih krvarenja rana uslijed ozljeda. Isto vrijedi i za biljke, pogotovo ako se radi o premazivanju rana na drveću i grmlju koje su nastale rezidbom. Pasta od kurkume će spriječiti bakterijske i gljivične bolesti te će ubrzati procese zacjelivanja rane.

Može se koristiti u zaštiti od mrava. Oni je izbjegavaju, a kako biste zaštitili biljke, oko nje posipajte kurkumu, ali i na listove te bilo koje mjesto u vrtu na kojem ih se želite riješiti. Treba napomenuti da je kod primjene ovakvih prirodnih metoda ključna upornost pa ne odustajte lako.

Suzbijte mrave u vrtu prirodnim pripravcima

Ukoliko na biljkama uočite praškastu plijesan, takođe im može pomoći ovaj začin. Pomiješajte kurkumu i drveni pepeo u omjeru 1:2 i tom mješavinom pospite zaražene biljke. Posipanje se preporučuje rano ujutro jer će rosa na lišću duže zadržati prah.

Takođe se kurkumom mogu lječiti ugrizi od insekata. Ako vas u vrtu 'bocne' pauk, komarac, mrav, osa ili kakav drugi insekt, u 2 kašike praha kurkume dodajte malo vode kako bi dobili pastu te nanesite direktno na ugriz. Kurkuma se brzo upija u kožu i smanjuje svrbež.

Foto: Flickr licenca CC


Tagovi

Kurkuma Prah kurkume Korištenje kurkume Curcuma longa Zaštita od mrava Rane nastale ugrizom Praškasta plijesan


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.