Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vrt
  • 21.03.2020. 18:00

Pizza i sladoled vrt u posudama - kombinujte bilje za omiljena jela

Kombinacije poput pizza vrta, limunade ili meksičkog su dobile nazive po jelima kojima je namijenjeno bilje koje se koristi u njihovoj pripremi.

Foto: Depositphotos/Shebeko
  • 156
  • 16
  • 0

Poput tradicionalnih vrtova, tako i oni u posudama započinju pravim kombinacijama biljaka. Tako možete imati cvjetni vrt, začinski, povrtni, po visini, bojama... No, postoje i kombinacije nazvane po jelima, pićima, desertima pa tako imamo pizza vrt, mekisčki vrt, limunada, sladoled ili buket vrt! 

Ove kombinacije biljaka u posudama dobile su nazive kako bi nam uvijek pri ruci bilo ono što je potrebno za pripremu takve hrane ili pića, a začinsko bilje miriše i otpušta eterična ulja koja dijeluju umirujuće. Takođe, uzgojene biljke možemo koristiti i u drugim jelima.

Uzgojite povrće i začinsko bilje na balkonu

Potrebne su vam posude prečnika 40 do 55 cm, dubine oko 30 cm.

Sljedeće kombinacije i biljke posađene u njima su se pokazale idealne, bilo zbog izgleda ili korsti koje imamo od njih:

  • Pizza vrt - za ovaj vrt će vam trebati posuda prečnika 55 cm, a u nju se siju i sade paradajz, origano, vlasac i bosiljak
  • Limunada vrt - potrebna posuda je prečnika 50 cm (može biti i malo veća), a u koju ćete posaditi matičnjak, limunsku metvicu, limunski bosiljak i steviu
  • Meksički vrt - potrebna posuda prečnika 40 cm ili malo veća, a u nju ćete posijati korijander, origano, timijan, peršin, mini čili papričice i mentu, a treba uzeti u obzir da se ona lako širi pa je prvo posadite u manju posudu te naknadno presadite u veću
  • Sladoledni vrt - posadite u posudu prečnika 40 cm, a u njemu neka svoje mjesto nađu limunska verbena, anis, geranija, menta, timijan
  • Buket vrt – odličan je za izradu buketa od začinskog bilja, potrebna posuda je prečnika 50 cm ili veća, a u nju se siju ružmarin, timijan, kadulja i mali lovor.

Mini povrće sve popularnije zbog izgleda, ukusa i hranjivosti

Spomenuto začinsko bilje i povrće voli puno sunca pa ga svakako smjestite na topliji dio terase, balkona ili dvorišta te redovno zalijevajte. 

Kombinacijama protiv štetočina

Poznato je već da postoje kombinacije biljaka koje pozitivno djeluju jedna na drugu. Tako na primjer postoje one intenzivnog mirisa koje brane susjedne biljke od štetnih organizama.

Začinsko bilje i povrće - dobri susjedi u bašči

Pored kupusa, brokule ili kineskog kupusa se preporučuje saditi metvicu jer će ona otjerati kupusne moljce. Takođe i neven tjera štetočine kao i kombinacija paradajza i bosiljka koja odbija muhe i komarce.


Tagovi

Vrt u posudama Kombinacije u vrtu Pizza vrt Limunada vrt Buket vrt Meksički vrt


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.