Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Salvia
  • 01.07.2017. 16:30

Osvežite se uz sok od žalfije

Žalfija je jedna od najlekovitijih biljaka, koja će vas, pripremljena kao čaj ili sirup, rashladiti u vrelim danima.

Foto: petrafaltermaier / Pixabay
  • 5.580
  • 173
  • 1

Žalfija je jedna od najlekovitijih biljaka, a u narodnoj medicini poznata je i kao jedna od onih koja se najduže koristi, već 4.000 godina!

Smiruje živce i opušta mišiće

Njen latinski naziv Salvia znači "spasiti" što dovoljno govori o njenoj lekovitosti. Žalfija smiruje živce opuštajući mišiće, poboljšava pamćenje, ali ujedno i cirkulaciju, pomaže kod mršavljenja, reumatičnih oboljenja i artitisa.

U vreme virusnih i bakterijskih prehlada, najbolje je da se korisiti kao čaj ili za grgljanje, jer ima antibakterijsko, antivirusno i antigljivično dejstvo. Mast ili ulje od žalfije blagotvorno deluje na kožna oboljenja. Pranje kose u jakom čaju od žalfije može da prekrije sede vlasi.

Osim toga, smiruje probavu, odnosno želudac, creva, žuč, ali i mehur, kao i mokraćne kanale. Isto tako, dobra je kod bilo kakve hormonalne neuravnoteženosti.

Osvežavajući napitak

Tokom leta, žalfija je odličan osvežavajući napitak. Možete je napraviti u većoj količini kao čaj, ohladiti, dodati meda i sok limuna. Kod pripreme čaja, žalfiju uvek prokuvajte 3 do 5 minuta, jer će to što će smanjiti količinu tujona, koji je sastojak eteričnog ulja žalfije.

Sirup od žalfije

Sirup od žalfije možete pripremiti od listova koji će poslužiti i kao osveženje, ali i kao sirup protiv kašlja, bronhitisa i astme.

Sirup od listova kadulje

Potrebno:
- 300 g listova žalfije
- 2 kg šećera (najbolje smeđeg)
- 2 l vode
- 50 g limunske kiseline

Priprema:
Listovi moraju biti zdravi, bez grančica i cvetova. U dublji lonac poređajte red žalfije, pa pospite limunskom kiselinom. Slažite dok ne potrošite sve sastojke.

U drugoj posudi rastopite šećer dok ne dobijete gustu smesu. Zalijte šećer sa dve litre vode, polako kuvajte, a onda dodajte i ostatak šećera. Kuvajte 20 minuta, a kada je gotovo, prelijte sve preko žalfije i limunske kiseline, zatvorite poklopac i ostavite da miruje 24 sata. Drugi dan procedite i prelijte u flaše.

Čuvajte na što hladnijem i tamnom prostoru. Koristite ga kao sirup za razređivanje ili sirup za kašalj, koji ćete konzumirati nerazređen, po potrebi.

Isto tako, sirup možete napraviti i od cvetova žalfije. Ovaj sirup je blaži od onoga od lista i ima lepu ljubičastu boju.

Sirup od cvetova žalfije

Potrebno:
300 g cvetova žalfije
50 g limunske kiseline
3 l vode
2,5 kg šećera

Priprema:
Cvetove odvojite od drške i izvažite. Prokuvajte šećer, vodu i limuntus, dodajte cvetiće žalfije i ostavite poklopljeno najmanje 24 sata. Nakon toga procedite, ponovno zakuvajte i vruć sirup izlijte u flaše i dobro zatvorite.

Foto: petrafaltermaier / Pixabay


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bagrem rano procvetao