Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj nojeva
  • 24.10.2020. 12:00
  • Mačvanski okrug, Veliko Selo, Loznica

Nojevi: Velike ptice u Velikom Selu

Iako joj je postojbina daleka i vrela Afrika, noj se veoma dobro prilagodio i nešto oštrijoj kontinentalnoj klimu. U domaćinstvu Milorada Raševića, ponosno se šepure već četiri godine, a ovih dana "sletela" je i prinova.

Foto: Jelena Gajić Đokić
  • 3.365
  • 396
  • 2

Noj, velika ptica poreklom iz Afrike, šepuri se poslednje četiri godine u gornjem Jadru u Velikom Selu. Na nagovor unuka, Milorad Rašević kupio je noja i tako krenuo sa uzgojem velikih ptica, koje su se jako dobro odomaćile na ovom tlu.

Nojeve je kupio u Zrenjaninu, kada su težili nešto više od kilograma, a danas su to ogromne ptice svaka po 150 kg. Iako je sam prizor kad ugledate ovu veliku životinju u ovakvom ambijentu nesvakidašnji, čudima nikada kraja. Ovih dana u pernatu porodicu stigla je prinova.

Nojevi i puževi - šansa ili loša investicija?

"Volim neobične ptice i rešio sam da ih nabavim. Potiču iz toplih krajeva, ali su se odlično prilagodile našim uslovima. Zimi zna da bude veoma hladno i tada im je potrebno samo obezbediti slamu tamo gde spavaju, a inače po snegu čuda prave. Bitno je u prvih pet meseci kada su najosetljiviji dobro ih negovati. Voda se mora menjati svaki dan jer ako je zaprljana mogu da se razbole. Posle tog perioda, ojačaju i onda nema problema", priča Rašević, koji ih tenutno hrani sa zrnastom hranom, pšenica, ječam, zob, ovas, hleb, kupus, jedu sve što im ponudiš

Farma iz čiste ljubavi

Očekivao je naš sagovornik da će njegove nojice do sada da mu donesu pedesetak jaja, koliko u proseku svaka ženka snese za period od aprila do oktobra, ali to se nije desilo, pa je Rašević uzeo stvar u svoje ruke i pomoć potražio opet u Zrenjaninu, gde je na poklon dobio pet jaja. Njegov prijatelj Dragan Janković, takođe zaljubljenik u ove ptice napravio je inkubator u koji mogu da stanu 32 nojeva jaja i tako su krenuli u reprodukciju u Novom Selu. Želja im je kažu da naprave farmu nojeva od 50 jedinki, a sve to rade iz čiste ljubavi. 

Nojevi brzo napreduju, a kad se izlegnu mogu težiti oko jedan kilogram

"Moje nojice nisu još pronele, ja se nadam da će uskoro jer ovo im je peta godina kod mene. Počinju da nose jaja od kraja februara, početak marta, pa se nadam da će naredne godine imati svoje mladunce. Nojevi jako brzo napreduju, ova dva koja su se izlegli jedan je težio kilogram, a drugi 950 grama, a već sa šest meseci nojevi mogu dostići veličinu odrasle jedinke", ispričao je ovaj entuzijasta iz Velikog sela i napomenuo da tek nakon godinu dana može se odrediti kog su pola nojevi.

Nisu na prodaju!

Perje kod ženki je braonkaste boje, a mužijaci su izrazito crni, inače perje noja je skupoceno i jedna bela peruška prodaje se po ceni od 1.000 dinara. Javljali su se i kupci za ove ptice ali oni ih ne prodaju.

Najviše zasluga za prinovu pripadaju idejnom tvorcu ručnog inkubatora Jankoviću, koji je električar po struci i kaže da mu nije bilo teško da ga napravi, jedini problem bio je nabavka delova, jer ga je sklapao u vreme vanrednog stanja i činjenica da na internetu nema nikakvih podataka i parametara kako ga postaviti.

Draganu Jankoviću, električatu po struci nije bilo teško da napravi inkubator za nojeve

"Prepravio sam rashladnu vitrinu od Knjaza - kisele vode, dodao mehaničke delove, gajbice za jaja, mehanizam za njihovo okretanje, vlagomer, regulacioni ventilator koji izbacuje ugljen dioksid, a ubacuje kiseonik. Sve je programirano, jaja se okreću na svakih sat vremena po uglom od 45 stepeni. Imao sam problema da pronađem parametre, podatke koji su neophodi da bi se iz jajeta izleglo pile noja. Temperatura mora da bude 36 stepeni, a vlažnost vazduha 45 procenta", precizirao je Janković.

Led Lampe određuju da li je jaje plodno ili ne

Izrada inkubatora trajala je nešto više od mesec dana, a prvi probni testovi, izvedeni su na kokošijim jajima. Od sto ubačenih jaja izleglo se sedamdeset pilića s tim da je za njihovo leženje neophodna nešto viša temperatura 37,8, a vlažnost 65 procenta. Pilići se izlegu nakon 21 dana, a nojevima je potrebno 42 dana. Ventilator po jednom jajetu promeni 45 litara vazduha za samo sat vremena i inkubator prema njegovim rečima za sada radi odlično, a uz pomoć led lampi određuju da li je jaje plodno ili ne. 

"Ljudima je možda smešno ali mi zaista nemamo nikakv profit. Ovo sve radimo iz hobija. Nojeve nije teško gajiti, uživamo. Imam seosko imanje u blizini Mike (Raševića) i plan nam je da napravimo framu sa bar 50 nojeva. Baš smo se zainatili da to sprovedemo u delo. Bilo je zainteresovanih i za kupovinu inkubatora, ali meni nisu motiv pare. Čovek koji nam je poklonio jaja iz kojih su se sad izlegli prvi nojevi, hoće da mu napravim inkubator, on već ima jedan ali se nije pokazao ovako dobro kao naš. I uradiću mu ali uz kompenzaciju - inkubator za nojeva jaja, meni pare ne trebaju."

Žive i do 60 godina

Literatura kaže da se od nojeva dobija kvalitetno meso, koje sadrži malo masti i holesterola, jaja i perje. Jedno nojevo jaje menja 25 kokošijih i dovoljno je da se najede desetak ljudi, a potrebno je oko 40 minuta da se skuva. Nojevo jaje je najzdravije na svetu, nojeva mast regeneriše tkiva i dobra je za opekotine.

Od nojeva kvalitetno meso, jaja i perje

U proseku ove velike ptice žive 60 godina, ljubitelji su prostranstva, poseduju veliku sposobnost adaptiranja i njihov temperaturni kontrolni mehanizam je složeniji od bilo koje druge ptice ili sisara. Mužijaci mogu biti visoki i do 275 cm, a ženke 190 cm, u punom trku dostižu brzinu do 65 km na sat

Veliko interesovanje prolaznika i meštana ovog sela, izazivaju ovi jadarski nojevi, a pored njih dvorištem se šepure i dva emua. Za Raševića i njegovog prijatelja Jankovića, to je isključivo uživanje i svakodnevna zanimacija ali ako se ostvare njihovi planovi, farma nojeva, izgleda - biće samo početak.


Foto prilog


Tagovi

Noj Emu Veliko selo Inkubator Farma nojeva Nojeva jaja Dragan Janković Uzgoj Milorad Rašević


Autorka

Jelena Gajić Đokić

Više [+]

Inženjer voćarstva i vinogradarstva. Poljoprivreda je njena velika ljubav a posao novinara pružio joj je mogućnost da upozna svoj kraj iz drugog ugla.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)