Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bolesti pasa
  • 07.07.2018. 16:30

Najčešće zarazne bolesti kod pasa

Prepoznajte zarazne bolesti na vreme, kako ne bi bile opasne po život vašeg ljubimca.

Foto: Pixabay / dife88     
  • 6.437
  • 53
  • 0

Baš kao i ljudi, i psi se razboljevaju od raznih zaraznih bolesti. Ovo je mini vodič kako da prepoznate da je vaš pas bolestan, koji su simptomi i kako ih lečiti. Govorićemo o zaraznim bolestima, koje mogu da budu opasne po život, ukoliko se ne leče na vreme.

Štenećak

Jedna od najučestalijih bolesti štenaca i mladih pasa, ali i jedna od najtežih zaraznih bolesti jeste štenećak. Javlja se u više oblika, a simptomi su: visoka temperatura (do 41°C), oči su crvene kao i sluzokoža, iz nosa curi iscedak, najpre vodnjikav, a zatim gust i lepljiv. Pas počinje da kašlje, a iscedak iz nosa postaje zelenkast. Nakon ovih simptoma, posle nekoliko dana počinje da se javlja uporni proliv i povraćanje.

Ukoliko vlasnik ne primeti, psi mogu bolovati od štenećaka, dosta duga, ali u tim slučajevima smrtnost psa je veoma velika. Ako se bolest otkrije na vreme, postoje šanse za ozdravljenjem.

Preventiva je vakcinacija psa svake godine petovalentnom vakcinom protiv zaraznih bolesti koja je jeftinija od lečenja psa. Treba vakcinisati i stare i mlade pse. Ova bolest se ne prenosi na ljude.

Tetanus

Kod pasa bolest izaziva bakterija koja u telu životinje stvara otrove koji oštećuju nervno tkivo, pa s tim stvaraju jak grč mišića. Ova opasna bakterija u organizam ulazi kroz ranu na telu, koja se brzo zatvara. Najčešće ulazno mesto bakterije je kratkotrajna duboka rana na mestu gde je bio mlečni zub. Bakterija se nalazi najčešće u konjskoj balegi, ali i svuda oko nas, jer bakterije u prirodi mogu da žive i do 10 godina. Zbog toga se smatra da je ova bakterija veoma opasna, jer pas često stavlja u usta razne predmete, koji su pomešani sa zemljom, zaprljane predmete koje nađe i tako se zarazi.

Ukoliko je pas oboleo, dolazi do otežanog kretanja, otežanog i plitkog disanja, otežanog uzimanja i gutanja hrane i vode. Kod psa je javlja i karakterističan izraz lica, pa se često čini kako se pas smeje. Usta su zatvorena i razvučena, oči nakošene, uši tvrdo ukrućene i visoko postavljene. Bolest traje od dve do tri nedelje, a pas može uginuti usled gušenja. Ipak, dešava se i da je bolest blaže prirode, a čak može i proći bez intervencije veterinara.

Leptospiroza

Još jedna zarazna bolest za psa, čiji su prirodni rezervori glodari. Leproza se prenosi preko urina zaražene životinje. Psi koji njuškaju mirisne poruke, imaju više šansi da se zaraze leptospirozom. Prvi znakovi oboljenja su visoka telesna temperatura, pokunjenost psa, pojačana potreba za vodom, proliv, povraćanje, promene na sluznicama usta i ždrela.

Ukoliko uzročnik bolesti dospe u bubrege, dolazi do uništavanja funkcije bubrega, odnosno ciroze. Rezultat je uremija sa neminovnim smrtnim ishodom. Međutim, ukoliko se bolest klinički manifestuje, uspešno se leči specifičnim antibioticima. Ovo je bakterijska zarazna bolest koja se može preneti i na čoveka.

Zarazna parvovirusna upala želuca i creva

Ovu bolest izaziva virus. Obično je javlja kod mladih pasa, pa čak i kod štenaca, koji još uvek sisaju. Takođe, javlja se i kod odraslih pasa.

Klinička slika je lako prepoznatljiva: javlja se učestalo povraćanje, jak proliv, temperatura je povišena prvih nekoliko dana. Nakon toga, temperature pada ispod normale, te pas pada u šok, a čak i u nesvest. Ukoliko se bolest razvila, često dolazi do gubitka tečnosti i upale srčanog mišića, koje dovodi do smrti mladih pasa.

Ukoliko se krene na vreme sa lečenjem, ono je jednostavno, a bolestan pas bi trebalo da boravi u toploj, suvoj i čistoj prostoriji.


Tagovi

Štenećak Tetanus Leptospiroza Zarazna parvovirusna upala želuca i creva Zarazne bolesti pasa Simptomi Lečenje


Autor

Ljiljana Milovanović

Više [+]

Poljoprivredna tehničarka voćarsko - vinogradarskog smera sa bogatim novinarskim iskustvom u različitim medijima. Dobtinica nagrade za najbolju novinarku Dnevnika 2010. godine. Ljubitelj pasa.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u