Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dvije berbe
  • 25.06.2020. 18:00

Mogu li se mahune, krastavci, krompir sijati i ljeti?

Vrtlari početnici, znajte da u jednoj sezoni možete imati više berbi mahuna, ali i graška, krastavaca pa čak i krompira.

Foto: Depositphotos/IndyEdge
  • 12.795
  • 1.108
  • 0

Nakon vrlo kišovitog juna, što je uobičajeno jer je u kontinentalnim predjelima taj mjesec s najviše padavina u godini, čekaju nas ljetni mjeseci koji bi i ove godine mogli donijeti sušu, a toplo bi vrijeme moglo potrajati do kasne jeseni. 

Suša prijeti Europi i ove godine?

Zato, vrtlari koji ste možda ove godine prvi put odlučili imati vrt, računajte na to da ćete pojedine povrtarske vrste koje se inače siju u proljeće, moći posijati i u julu, avgustu. 

Na primjer, prošle sam godine mahune sijala u avgustu i brala još početkom novembra, a ima onih koji ovo povrće kroz čitavu sezonu siju svakih nekoliko nedjelja uz, naravno, obilno navodnjavanje i(li) malčiranje tokom sušnih dana. Zato već sada planirajte mjesto na kojem ćete ih uzgajati. Pripazite, nikako ih nemojte sijati na gredicu gdje su već bile posijane, a takođe, izbjegavajte ono mjesto gdje je ove godine rastao luk. 

Šta sijati na mjesto luka, krompira i graška?

I grašak je povrće koje možete posijati u kasno ljeto ili ranu jesen, a da bi dospio do prvih mrazeva. Njemu ne odgovaraju visoke temperature pa ga izbjegavajte sijati u julu i prvoj polovini avgusta. 

Na Mediteranu su uobičajene dvije berbe krompira kroz godinu, a onaj jesenji se sadi u julu i avgustu. No, ima onih koji su na otvorenom to uspjeli i na kontinentu. Svakako pratite dugoročne prognoze pa ako imate mjesta u vrtu, odvojite dio za krompir. Koristite ranu sortu koja ima kraći period dozrijevanja. 

Krastavci su još jedno povrće koje možete sijati krajem ljeta, a da dospiju do prvih mrazeva. Naravno, uz obilno zalijevanje i malčiranje zemlje u slučaju nedostatka padavina. 

Kakvo đubrivo je potrebno za plodovito povrće?

Osim nabrojanog povrća, odlična iskustva imam sa sjetvom mirođije koji trpi hladno jesenje vrijeme. Ipak, uslijed prvog jačeg mraza će uvenuti. 

Takođe, nemojte prerano počupati povrće koje plodove može dati još u kasnu jesen, kao što su paradajz, paprika, tikvice, patlidžan.

Imate li zemlje i vremena, eksperimentišite i javite se sa svojim iskustvima i fotografijama na našem KLUB-u


Tagovi

Sjetva ljeti Sadnja ljeti Uzgoj mahuna Uzgoj graška Uzgoj krompira Savjeti Hobi


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U mirovini su, ali ne miruju..😊 Ana i Slavko su obnovili stari mlin, napravili mini muzej, kućice za najam i zasadili nasade žitarica, voća i povrća od kojih prave različite proizvode. Sve su to zaokružili u jednu lijepu priču koja privlač... Više [+]