Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sarački zanat
  • 15.12.2018. 18:30

Modernizacija poljoprivrede potisnula sarače

Tradiciju saračkog zanata već 90 godina čuva porodica Đuran iz Sombora.

Foto: Pixabay / Free-Photos
  • 158
  • 19
  • 0

Sarački zanat je onaj u kome se izrađuju i popravljaju predmeti od kože, koji su namenjeni za prezanje konja i za jahanje. Osim njih, prave se i kaiševi, torbe, pletene kandžije i drugo, pomoću raznolikih sečiva makazaa, noževa. Upravo ovu tradiciju već 90 godina čuva porodica Đuran iz Sombora. Nikola je naslednik svog oca Jovana, koji je bio pravi majstor i čije se zanatsko umeće graničilo sa umetnošću.

"Danas, kao i ranije, najčešće pravim amove, kajase oglavnike i sve ono što je potrebno za prezanje konja. Još uvek se trudimo da na najbolji način, kvalitetno i esteski savršeno napravimo nešto za konje. Kako je na našoj teritiriji najzastupljeniji zaprezni i kasački sport, najviše radimo opreme za te sportove a nešto manje za jahački sport. Pored oprema za konje, radimo i kožnu galanteriju, koja ima veze sa našim zanatom, a to su ženske i muške sedlo torbe", predstavio je Nikola Đuran za 025info deo svojih rukotvorina.

Modernizacija potisnula sarače

U Somboru je do 1973. godine bilo 17 sarača. Ipak, modernizacijom poljoprivrede i zahvaljujući tome što niko nije imao da nasledi zanat, opstala je jedino radionica Đuran. Oni se trude da očuvaju tradiciju, a sin je već spreman da nasledi oca. 

"Moj sin, Darko Đuran, uz mene radi već pet i više godina. Dok je bio u srednjoj školi, učio je od mene tajne zanata i trenutno ima otvorenu sopstvenu radionicu. On je četvrta generacija u porodici koja se bavi ovim zanatom. Ove 2018. godine proslavljamo 90 godina osnivanja firme", kaže Nikola Đuran.

Dodaje da je ovo niskoprofitablinki zanat, ali da ga radi sa ljubavlju i željom da nastavi koracima kojima je išao njegov otac.

Predstavnik Srbije na festivalu u UAE

Radionica Đuran bila je i ostala jedina saračka radnja koja se koristila tehnikom duboreza u koži. Danas se nalazi na listi nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije. Na predlog Etnografskog muzeja iz Beograda, Ministarstvo kulture je Nikolu Đurana pozvalo da predstavlja Republiku Srbiju na Festivalu kulturnog nasleđa Šeik Zajed, koji organizuje Fondacija Kalifa bin Zajed al Nahjan. Festival je počeo 1. decembra i trajaće do 27. januara. Nikola ovde prikazuje postupak izrade proizvoda saračkog zanata, ručno krojenje kože, ručno šivenje, obrada, lepljenje, duborez, pletenje.


Tagovi

Sarač Nikola Đuran Jovan Đuran Proizvodi od kože Opema za konje Sombor


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Narodnu nošnju krasi prelep ukrasni kaiš.