Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vrt i voćnjak
  • 07.03.2020. 18:00

Mesec mart donosi radove u vrtu i voćnjaku

Iskusni poljoprivrednici znaju, no za amatere i hobi baštovane donosimo kratka uputstva o radovima u vrtu tokom marta.

Foto: Depositphotos/Parshko
  • 616
  • 92
  • 0

Ako gledamo prema meteorološkom kalendaru, proleće je već počelo. Mesec mart prvi je prolećni mesec i osim lepih sunčanih dana, donosi nam pregršt poslova u vrtu i voćnjaku. 

Prvo, pripremite zemljište

Osim volje i zasukanih rukava, potrebna vam je oštra motika ili ašov (zavisno od toga kakvu zemlju imate) kako bi dobro pripremili tlo za sadnju. Za veće površine, trebaće vam motokultivator, u krajnjem slučaju, zemljište možete i preorati. Na preorano zemljište najbolje je rasporediti tanak sloj zrelog stajnjaka i nakon toga dobro prekopati, a zatim dodati mineralnog đubriva prema potrebi zemljišta. 

Uzorkovanjem zemljišta do boljih prinosa

Glinovitim i zbijenim zemljištima potrebno je dodati organsko đubrivo, ali i određenu količinu peska. S druge strane, rastresitom zemljištu treba sloj humusa, treseta ili zrelog stajnjaka kako bi se popravila njegova struktura i kako bi se obogatilo mineralnim materijama. Zemljišta brdsko - planinskih predela koja sadrže komade kamenja trebalo bi obogatiti organskim đubrivom, zrelim stajnjakom, tresetom, a komade kamenja izvaditi i dodati humusa.

Što se seje u martu?

U prvom delu marta seje se: šargarepa, spanać, blitva, grašak, luk, celer (može i sredinom meseca, u zavisnosti od vremenskih prilika), salata i čičoka. Polovina meseca idealna je za rotkvice, mirođiju, peršun, paškanat, dok je kraj meseca najbolji za sadnju kupusa, kelerabe i kelja.

Rana setva povrća na otvorenom - od luka do rotkvice

Mart je idealan i za zasnivanje biljaka iz rasada sezonskog povrća poput brokolija, prokelja, karfiola, kupusa, paradajza, krastavaca, patlidžana, lubenica i dinja.

Seme ovih kultura možete pronaći u poljoprivrednim apotekama ili ga možete potražiti kod iskusnijih povrtara. Sandučići ili gajbice s mešavinom peska i zemlje idealne su za presađivanje rasada, a postupak je sledeći: u gajbice raspodelite seme i blago ga gurnite u zemlju, zalijte ga i ostavite na sunčanom i toplom mestu dok biljka ne proklija. Možete ih ostaviti i u stakleniku ili plasteniku koji se greje ili ih možete prekriti prozirnom folijom, celofanom ili plastičnim i staklenim zvonom.

Seme za rasad posejte na vreme

Navedeni postupak je potreban kako biste osigurali što veću vlažnost i toplinu. Ako se odlučite za alternativu, što češće provetravajte jer upravo ovakvi uslovi pogoduju razvoju patogenih organizama. 

Sadnja ukrasnog i začinskog bilja

Kako bi vaša dvorišta bila lepša, možete posaditi i neke vrste ukrasnog bilja poput ruža. Nije na odmet niti sadnja lekovitog i začinskog bilja, naročito za gurmane.

Mesec mart rezervisan je i za rezidbu voća i žbunastog bilja koje cveta tokom leta (ruže, perena, živa ograda, hortenzije). Svi ljubitelji voćnjaka treba da zasuku rukave i posade ih ako su uslovi u zemlji odgovarajući. Oko stabala starih voćaka možete staviti kompost ili stajnjak i tako održati veću rodnost zemlje, suzbiti korove i održati vlagu u tlu. 

Kroz obuku o rezidbi voća ispravljaju naučeno od predaka

Još jedna korisna stvar koju možete da uradi jeste kompostiranje, odnosno recikliranje biljnog otpada i otpada iz domaćinstva. Kao finalni proizvod dobićete idealno prirodno đubrivo.


Tagovi

Mart Vrt Voćnjak Mineralno đubrivo Organsko đubrivo Kompost Setva Rasad


Autorka

Matea Kopić

Više [+]

Matea je studentkinja odseka Ishrana bilja i pedologije na Fakultetu agrobiotehničkih nauka.