Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Medenjaci
  • 30.12.2018. 17:00

Medenjaci od srca za prazničnu trpezu

Praznična atmosfera je u punom jeku i pravo je vreme za ukusne kolačiće, medenjake. Irena Petrović iz Obrenovca već nekoliko godina bavi se pravljenjem ovih ukusnih kolačića za sve prilike, i tako svoj hobi pretvara u dodatnu zaradu.

Foto: Irena Petrović
  • 1.169
  • 122
  • 0

Neodoljivi miris tek pečenih medenjaka širi se domom Irene Petrović. Ova mlada Obrenovčanka pre nekoliko godina rešila je da stari porodični recept ponovo oživi, i iz hobija pretvori u posao. A, kako kaže Irena, za pravljenje ovih kolačića škola nije bitna, jer medenjaci se prave od srca.

"Mislim da se medeni kolači pravi srcem, jer u svakom od njih pogotovo, ako je i oblik srce, ja dam stvarno svoje srce i uložim maksimalno sebe i svoj trud. Dešavalo se da ponekad pravim i veliku količinu medenjaka, 500 ili 600 je bio najveći broj medenjaka koji sam pravila, i svaki od njih je bio različit", započinje priču Irena.

Recept godinama u porodici 

Miris i ukus kolačića sa medom svakog od nas vraća u detinjstvo, a Irena u pravljenju medenjaka koristi već oprobani recept, koji je godinama u njenoj porodici.

"Medenjake sam počela da pravim zahvaljujući mojoj sestri, koja je oživela taj neki stari recept koji smo imali odavno, praveći medenjake za Božić. Ona je pravila razne oblike medenjaka, počev od Sneška Belića ili božićnih kućica, koje su stajale po mesec dana na stolu, i ja sam joj se divila, mislila sam da je to nemoguće da i ja uradim tako nešto", iskrena je Irena.

Medenjaci
Medenjaci se prave od srca, kaže Irena

Hobi prerastao u posao 

Ali, vrlo brzo, hobi u kojem su uživali samo članovi njene porodice, ova žena je pretvorila u dodatni izvor zarade, ali i nešto što, kako kaže opušta i inspiriše.

"Sam proces ukrašavanja medenjaka je nešto što izuzetno opušta, a najveću inspiraciju dobijem kada neko poruči medenjake, ali nema striktnu želju kako bi želeo da medenjaci budu ukrašeni. Ostave meni izbor kako bi kolač trebalo da izgleda", kaže Irena.

Oblici satkani od mašte koji mame osmehe

Irena je do sada naslikala i napravila na hiljade različitih medenjaka, ali i istakla koji oblici su za nju bili najveći izazov: "Najčudniji oblik medenjaka koje sam pravila do sada bili su medenjaci u liku Fridriha Ničea, ili Gejše. Najteže je raditi ljudski lik. Kada uradite oko, vi ste uradili gotovo ceo medenjak, malo vam je potrebno da pogrešite, a kada pogrešite onda morate sve iz početka".

Medenjaci
Medenjaci za sve prilike

Ovi slatki,ukusni, kolačići veselih boja, i različitih motiva uvek izmame osmeh onih osoba kojima su namenjeni, što je za Irenu dodatna motivacija da ih pravi sa ljubavlju. "Kada vidim zadovoljne ljude, to me čini srećnom, i srce mi je tada puno, te mi je to sasvim dovoljna inspiracija za ovaj posao kojim se bavim", zaključuje Irena i dodaje da je srećna što je pronašla sebe u ovom medenom zanatu, te da je sigurna da nikada neće izgubiti volju da pravi i oslikava medenjake.


Tagovi

Medenjaci Obrenovac Irena Petrović Praznici


Autorka

Mirjana Stepic

Više [+]

Mirjana je diplomirani novinar, dete sa sela i entuzijasta u duši. Novinarstvom se bavi od 2008.godine.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve lepote dunjinog cveta