Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kraft pivo
  • 25.04.2020. 14:00
  • Raški okrug, Kraljevo

Kraljevsko kraft pivo za vreme pandemije i na kućnu adresu

"Kraljevsko pivo" je lokalni brend, na čemu je logo, a i sam naziv baziran. Stefan Denić u budućem periodu planira otvaranje pivare i razvoj ovog brenda, kao i tržišta za svoj proizvod, za koje kaže da je apsolutno nerazvijeno u ovom trenutku.

Foto: Stefan Denić
  • 868
  • 184
  • 1

Trenutno vanredno stanje zbog Korona virusa podrazumeva društveno i socijalno distanciranje, čime je promenjena svakodnevica svakog čoveka. Da Kraljevčani, bez obzira na samoizolaciju, mogu uživati u dobrom kraft pivu, pobrinuo se Stefan Denić.

S obzirom da je kraft pivo nešto novo za Kraljevčane, a naš sagovornik je pionir u tome, kaže da je dostava na kućnu adresu bila neminovnost u ovom periodu.

Ulaganjem u mini pivare novac se izvesno i brzo vraća?

"Dostavu piva sam uveo da bih ostao aktivan na tržištu, neke ekonomske računice nema, s obzirom na trenutno stanje ovo je jedini način da se dođe do kupaca. Ohrabrujuće je što ima dosta novih kupaca. Da bih ostvario profit, potrebna je mnogo veća količina", kaže Stefan.

Pivo koje se ne može svakom dopasti?

Naš sagovornik je prvi proizvođač kraft piva u Kraljevu. Na ideju je došao tokom studiranja u Beogradu, gde možete probati široki spektar kraft piva različitih ukusa i proizvođača. Sa istraživanjem i eksperimentisanjem ukusima počeo je 2015. godine, kada je proizvodi jako male količine piva. Proizvodnju većih količina započeo je kada je dobio ukus, odnosno recepturu koja se njemu najviše dopala. U pitanju je specifično pivo, jakog ukusa koje se ne može svakome dopasti, što i jeste suština ovako proizvedenog piva.

Stefan u ovoj proizvodnji nema konkurenciju, što ga je posebno ohrabrilo da od prošle godine posluje kao pravno lice, da ulaže i razvija ovu proizvodnju. Pored toga, ono što ga je posebno privuklo je da nema ograničenja u pogledu ukusa, mala promena sastojaka, odnosno njihove količine dovodi do potpuno drugačijeg ukusa finalnog proizvoda.

Ključni sastojak - ječmeni slad

Ova proizvodnja je jako skupa, ima brojne specifičnosti i bitno se razlikuje od industrijske.

Zašto je zanatsko pivo bolje od industrijskog?

"Ključni sastojak je ječmeni slad bez kukuruza. Pivo nije pasterizovano, što znači da konstantntno mora da bude u hladnjači, a pored toga ima kratak rok upotrebe. Industrijska piva su drugačija, proizvedena su od jeftinih sastojaka, koji su samim tim slabijeg kaliteta, gde se pasterizacijom postiže duži rok upotrebe. Konzumiranje kraft piva svakako zahteva posebnu kulturu ispijanja piva, jer postoji bitna razlika, koju ćete spoznati tek kada probate kraft pivo."

Kako smo ranije pisali, mišljenja su da je kraft pivo kvalitetnije od industrijskog; vrenje kod zanatskog piva traje oko dve nedelje, jer je toliko potrebno da bi pivski kvasac pretvorio šećer u alkohol, dok kod industrijskog - to traje jedan dan.

Otvaranje kraft pivare i razvoj tržišta

"Kraljevsko pivo" je lokalni brend, na čemu je logo, a i sam naziv baziran. Stefan u budućem periodu planira otvaranje pivare i razvoj ovog brenda, kao i tržišta za svoj proizvod, za koje kaže da je apsolutno nerazvijeno u ovom trenutku. Drago mu je da su mnogi postali ljubitelji kraft piva zahvaljujući njemu. Pored toga, u planu je i kreiranje novih ukusa.

Iako po pitanju zanatskog piva, Srbija kasni za mnogo razvijenijim državama poput Mađarske, Belgije, Holandije, Nemačke, Beka ocenjuje da u našoj zemlji ima potencijala za razvoj ove proizvodnje. U vidu hobija ili ozbiljne proizvodnje, zanatsko pivo sve će više biti prisutno na domaćem tržištu piva, ocenjuju stručnjaci.


Tagovi

Pivo Kraft pivo Kraljevsko pivo Stefan Denić Ječmeni slad Pasterizacija piva


Autorka

Julijana Radenković

Više [+]

Julijana je master diplomirani agroekonomista. Autor nekoliko naučnih radova. Moto: "Ko hoće nešto da učini, nađe način, a ko ne želi, nađe izgovor".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P