Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gljiva
  • 03.02.2023. 10:30

Kombuha: Od Džingis Kana do savremenog doba - koje su nus pojave?

Ne bi smeli da se pojave tragovi buđi na gljivi, ali ni da se oseti užegao miris čaja. Da do ovog ne bi došlo morate da koristite čist pribor i tegle, i da se gljiva ne dira prljavim rukama, upozorava Darko Radovanović iz Bajine Bašte.

Foto: Depositphotos/dewald@dewaldkirsten
  • 295
  • 80
  • 0

Lekovi iz prirode neretko se u praksu dokažu kao izuzetni u lečenju mnogih bolesti, ali i kao jako dobri za preventivu. Osim domaćih biljaka kao jako efikasna pokazala se japanska gljiva kombuha. Smatra se da je to eleksir za mladost i dugovečnost, pa i ne treba da čudi zašto su žene sa dalekog istoka mladolike i vitalne. Koristila se još 220 godina pre Hrista u Kini, a ovaj su napitak pili i ratnici Džingis Kana jer im je davao energiju i čuvao ih od bolesti, piše RINA.

Pročitavši sva njena lekovita svojstva Darko Radovanović iz Bajine Bašte odlučio je da ovaj lek iz prirode proizvede sam i u tome je uspeo.

Kako gajiti gljive na talogu od kafe?

"Gaji se u crnom čaju koji se skuva i dobro pošećeri. Potrebno je oko dva litra. Kad se ohladi u njega se stavi kombuha i ona u tome stoji oko 15 dana. Nakon toga se procedi i dobijena tečnost pije se jednom dnevno. Miris podseća na sirće i slatkastog je ukusa", rekao je za ovu agenciju Bajinobaštanin i dodaje da je u pripremi neophodno obratiti pažnju na neke od pojava koje su moguće, ako niste sve uradili kako valja.

"Ne bi smeli da se pojave tragovi buđi na gljivi, ali ni da se oseti užegao miris čaja. Da do ovog ne bi došlo morate da koristite čist pribor i tegle, i da se gljiva ne dira prljavim rukama."

Neželjeni efekti

Kako je ranije pisala Žena Blic, ovaj čaj bogat je B vitaminima i folnom kiselinom koji su neophodni za formiranje novih ćelija. Osim toga, bogat je organskim kiselinama, enzimima, polifenolima, a sve to zajedno povoljno utiče na naše zdravlje.

Marko Rajić: Med sa gljivama ljudi pretežno kupuju iz zdravstvenih razloga

Iako su relativno retka, negativna isksutva odnose se na stomačne probleme, infekcije, a zabeležene su i alergijske reakcije na ovaj napitak. Usled promene crevne mikroflore neke osobe mogu osetiti nadutost u stomaku.

Postoje tvrdnje da je je ova gljiva dobra i za lečenje kandide u crevima. Ipak, bolje je biti na distanci sa njom kada ste na antikandida dijeti. Stručnjaci tvrde da nije poželjno koristiti bilo kakve fermentisane proizvode ni one na bazi gljivica i kvasaca, ako želite da se rešite ove neprijatnosti. Takođe, nije preporučljiv ni šećer kojeg ovde ima.


Tagovi

Kombuha Gljiva Džingis Kan Darko Radovanović B vitamin Lekovita gljiva


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U dvorištu Vinete Šinke, domaćice iz Knjaževca koja već par godina pravi najukusnije namaze i džemove od raznih vrsta voća, ali i cveća. Uskoro na Agroklub-u!