Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vegetacija
  • 04.02.2023. 13:30

Kojim biljkama treba više, a kojima manje svetlosti da bi se razvijale?

Verovali ili ne, suncokret pripada grupi neutralnih biljaka i cveta i plodonosi bez obzira na dužinu dana, dok kukuruzu i paprici treba kraći, a pšenici i grašku duži dan.

Foto: Martina Pavlović
  • 215
  • 75
  • 0

Dužina dana kao vegetacioni činilac ima poseban značaj za biljnu proizvodnju, jer istovremeno utiče na rast i razviće odnosno na dužinu pojedinih faza razvića kao i na ukupnu dužinu vegetcije. Na osnovu reakcije biljaka na dužinu dana, sve gajene vrste mogu se podeliti u tri grupe: biljke dugog dana, kratkog dana i neutralne biljke, navodi stručnjak za povrtarstvo Poljoprivredno stručne službe Loznica Milica Popadić.

Podsetimo da je sunčeva svetlost izvor energije i života na Zemlji. Neophodna je za procese stvaranja organske materije, zagrevanje zemljišta i vazduha, razvića, rastenja i plodonošenja vinove loze.

Koje su biljke dugog dana?

Toj grupi pripadaju pšenica, ovas, ječam, raž, većina trava, crvena detelina, uljana repica, šećerna repa, grašak, luk, spanać, salata. Ove biljke vode poreklo iz umerenog pojasa i za stvaranje generativnih organa potreban je dug dan, u trajanju od preko 12-14 časova, duži od takozvane "kritične dužine" dana. Ukoliko je dnevno osvetljenje preko "kritične dužine" dana dolazi do ubrzanog rasta i razvića i do bržeg cvetanja i plodonošenja, objašnjava loznički strućnjak.

Salati treva više od 12-14 sati osvetljenja (foto: Emilija Kuzmić)

Biljkama dužeg dana nije potrebno smenjivanje svetlih i tamnih perioda. One rastu i razvijaju se u uslovima permanentnog osvetljenja i u tim uslovima dolazi do najvećeg ubrzanja razvića.

Koje su biljke kratkog dana?

To biljke poreklom iz južnih krajeva kao kukuruz, proso, soja, krompir, paprika i njima je za stvaranje generativnih organa potreban kratak dan, u trajanju manjem od 12-14 časova, kraći od "kritične dužine" dana. Skraćivanje dnevnog osvetljenja ubrzava razviće, skraćuje vremenski period do cvetanja, samim tim i dužinu vegetacije biljke. Biljkama kratkog dana je potrebno smenjivanje tamnih i svetlih perioda

Krompir - biljka kratko dana (foto: Julijana Kuzmić)

Kada je nepovoljna dužina dana biljke reaguju produživanjem ili skraćenjem vegetacije. Dužina dana utiče na vegetativni porast i visok prinos, ističe.

Koje su neutralne biljke?

To su suncokret, paradajz, krastavac, pasulj, grahorica koje cvetaju i donose plod nezavisno od dužine dana, odnosno ne pokazuju nikakvu reakciju na dužinu dana. Postoje i takve vrste biljaka koje po tačno određenom redosledu zahtevaju oba fotoperioda. Tako je moguće govoriti o biljkama koje da bi cvetale zahtevaju prvo uticaj dugog, a zatim kratkog dana. Nasuprot ovakvim biljkama druge biljke cvetaju tek onda kada su prvo bile izložene dejstvu kratkog, a zatim dejstvu dugog dana, takozvane biljke kratkogdugog dana.

Krastavac se razvija bez obzira na dužinu dana (foto: Gordana Nastić)

Kako bi biljke mogle da se razvijaju i cvetaju moraju da budu izložene nekim najmanjim brojem induktivnih ciklusa, ali ne i previsokim intenzitetom svetlosti kao što je potrebno pri procesu fotosinteze. Pod tim se podrazumeva jedno smenjivanje svetlosti i tame u toku jednog dana. Broj induktivnih ciklusa je različit kod različitih vrsta biljaka. Kod nekih biljaka dovoljan je jedan, dok je kod drugih potrebno nekoliko njih, retko koja vrsta traži više od 20 ciklusa za prelazak iz vegetativne u generativnu fazu razvoja, zaključuje Popadićeva.


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Dužina dana Osvetljenje Biljke dugog dana Biljke kratkog dana Neutralne biljke Milica Popadić


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...