Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ishrana pasa
  • 09.06.2019. 18:00

Koji začini su dozvoljeni u ishrani pasa?

Ono što ćete prvo čuti od veterinara jeste da psi nikako ne smeju da jedu začinjenu hranu, a da li su baš svi začini loši? Na ovo pitanje odgovara nam veterinar Dragan Rozmirov iz Novog Sada.

Foto: Depositphotos/Chalabala
  • 5.752
  • 140
  • 1

Većina vlasnika pasa pa čak i onih iskusnih, često imaju dilemu šta smeju od hrane da daju svojim ljubimcima, bilo da su u dvorištu ili su u udobnoj fotelji u stanu. 

Postoje i vlasnici koji su veoma samouvereni i smatraju se velikim znalcima, ali često su u zabludi i imaju pogrešne stavove, što može negativno da utiče na zdravlje ovih životinja.

Ono što ćete prvo čuti od veterinara jeste da psi nikako ne smeju da jedu začinjenu hranu, a da li su baš svi začini loši? Na ovo pitanje odgovara nam veterinar Dragan Rozmirov iz Novog Sada.

"Psi ne smeju da jedu slanu, ljutu, kiselu i ostalu začinjenu hranu, zbog svog digestivnog trakta. Ipak postoje i začini koji pozitivno utiču na zdravlje pasa, a neki od njih su origano, cimet, ruzmarin, bosiljak, kurkurma, menta i peršun", objašnjava veterinar i upozorava da i ove začine treba dodavati hrani u malim količinama. 

Origano eliminiše bakterijske infekcije

Prema njegovim rečima, origano blagotvorno deluje na pse, a reč je o mediteranskom začinu koji je bogat antioksidansima i flavonoidima i ima antimikrobno dejstvo.

On psima pomaže kada se pojave digestivni problemi odnosno dijareja i gasovi.

Takođe, navodi da je i naučno dokazano da ulje ekstrahovano iz origana eliminiše mnoge bakterijske infekcije poput echerichie colli, salmonele, streptokoka. 

"Još jedan začin koji je dozvoljen u malim količinama, prilikom pripreme hrane za pse je ruzmarin. On sadrži gvožđe, kalcijum i vitamin B6. Kod ljudi, ali i kod pasa, pokazao se kao odličan antioksidans i čak je i preporučljiv u ishrani pasa. Njegovo dejstvo je višestruko, a može čak i da pospeši omekšavanje krzna i smiruje kožu", navodi Rozmirov. Da bi vaš pas imao meko krzno potrebno je da skuvate čaj. Dovoljne su dve kašike suvog ruzmarina koje se preliju sa četri šoljice vode. Ovim čajem posle kupanja isperite dlaku psa.

Cimet odlično utiče na mozak

Prema njegovim rečima i cimet je vrlo delotvoran, a malo ovog začina u hrani odlično je za zdravlje psa. Cimet se koristi prilikom mučnine i gasova, ali je odličan i za aktivne pse jer daje dodatnu energiju vašem ljubimcu. Takođe koristi se radi bolje probave, jače cirkulacije i uz pomoć njega pas bolje pamti jer ima odličan uticaj na mozak. 

"Verovatno znate da i pas može da oboli od dijabetesa pa je cimet odličan i u te svrhe. Naučno je dokazano da pomaže pri regulaciji šećera u krvi. Ipak, ukoliko vaš pas naglo počinje da dobija na težini, obavezno ga odvedite na pregled kod veterinara. Dijabetes obično dobijaju gojazni i stariji psi. Cimet pomaže i kod snižavanja nivoa lošeg holesterola u krvi i zbog toga se smatra kao dobar u prevenciji srčanih oboljenja", kaže naš sagovornik. 

Peršun umiruje želudac

Govoreći o peršunu, on kaže da je ovaj začin bogat vitaminima, flavonoidima i antioksidantima, kao i da sadrži likopen i karoten. 

"Peršun se dugi niz godina koristi kao pomoćno sredstvo za lečenje pasa, najčešće da umiri želudac. Takođe, ako pas ima loš zadah, preporuka je da se u hranu doda iseckani peršun. Ipak, ne treba preterivati, dovoljno je dva puta nedeljno dodati peršun u hranu za pse", zaključuje Rozmirov.

Nana štiti od radioaktivnosti

Još jedan začin koji je veoma delotvoran jeste menta, u narodu poznata kao nana. Takođe, koristi se kao prva pomoć pri ublažavanju stomačnih problema, mučnine i gasova kod psa.
Najnovija istraživanja govore kako menta štiti od radioaktivnosti i ublažava posledice hemoterapije kod životinja. Biljka nije otrovna za psa, ali ipak ne preporučuje se korišćenje u velikim količinama.

Kurkuma - najbolja prevencija protiv raka

Dokazano je da je kurkurma najbolji saveznik u u prevenciji kancera. Njen sastojak pokazao se kao odličan u sprečavanju širenja ćelija raka. Zato se preporučuje kao dodatak u ishrani. Rozmirov kaže da i bosiljak pomaže jer ima antivirusna i antimikrobna svojstva. Snažan je antioksidans. Njegova eterična ulja leče bezvoljnost.

"Ovo su samo pomoćna sredstva ukoliko je vaš pas zdrav. Međutim, nikako ne spadaju u lekove i ne treba ljubimca lečiti na svoju ruku. Ukoliko primetite neke od simptoma i posumnjate da se pas razboleo, obavezno ga odvedite kod veterinara jer samo stručna osoba može da mu pomogne u ozdravljenju", zaključio je Rozmirov. 


Tagovi

Ishrana pasa Zdravlje pasa Lekoviti začini Dragan Rozmirov


Autor

Ljiljana Milovanović

Više [+]

Poljoprivredna tehničarka voćarsko - vinogradarskog smera sa bogatim novinarskim iskustvom u različitim medijima. Dobtinica nagrade za najbolju novinarku Dnevnika 2010. godine. Ljubitelj pasa.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)