Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sveti Sava
  • 27.01.2023. 10:00

Koji običaji na Svetog Savu upućuju na zaštitu stoke od vukova?

Postoji mnogo narodnih verovanja u vezi sa Savindanom, među kojima i to da ako na Svetog Savu grmi, desiće se važni događaji. Isto tako znači da sunčan dan na ovaj praznik donosi blagostanje i srećnu i rodnu godinu.

Foto: Depositphotos/Kisa_Markiza
  • 144
  • 49
  • 0

U mnogim krajevima, današnji dan (27.1.) Sveti Sava proslavlja se vrlo svečano i pre njega se postilo sedam dana.

Mnoge zanatlije u Srbiji smatrale su ovog sveca svojim zaštitnikom i uzimale njegov dan za esnafsku slavu. Uz to, i pastiri su ga smatrali svojim zaštitnikom, pa su mnogi običaji vezani za današnji praznik u vezi sa vukovima i stokom, prenosi RTS.

Postoji mnogo narodnih verovanja u vezi sa Savindanom, među kojima i to da ako na Svetog Savu grmi, desiće se važni događaji.

Narodna verovanja i postupci u slučaju suše

Tu je i verovanje da je grmljavina loš znak i da će se sigurno nešto rđavo desiti, pošto su udari gromova izuzetno retka pojava zimi. O grmljavini na Svetog Savu govori se i u narodnoj pesmi "Početak bune na dahije", podseća Kurir.

Isto tako znači da sunčan dan na ovaj praznik donosi blagostanje i srećnu i rodnu godinu. Veruje se da ovaj svetitelj može da umiri more i oluje kao i da stvori vodu iz kamena...

Još jedno verovanje kaže i da se pred ovaj dan stoka ne sme terati u šumu jer će inače sve postradati od vukova. Uz to, danas ništa ne bi trebalo raditi oštricama i sečivom kako bi vukovima čeljusti ostale sklopljene. Verovanje nalaže i da žene danas ništa ne treba da boje u crveno kako vukovi ne bi poklali stoku.


Tagovi

Sveti Sava Običaji Stoka Vukovi Stoka na ispaši Verovanja


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pravo je vreme za berbu sremuša 🐻

U narodu poznat i kao divlji beli luk i medveđi luk, ovo je biljka koja je hrana, lek, i začin. Nakon buđenja iz dugog zimskog sna, medvedi jedu samo sremuš 2-3 nedelje k...

Više [+]