Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sestrinstvo biljaka
  • 08.02.2021. 07:30

Koje zelene zaštitnice čuvaju biljke od štetočina?

Svaki put kada me uspaničeno nazovete žaleći se da je nešto napalo vašu biljku, ja znam da se biljka bori sama, a znam i da se ja moram izboriti sa vama, poručuje Biljana Banović.

Foto: Depositphotos/audaxl
  • 508
  • 107
  • 1

Pregledavanje semena, iscrtavanje plana bašte, istraživanje koje se biljke najbolje slažu, šta bismo mogli novo da posadimo na svom komadiću zemlje - aktivnosti su koje ovih dana zaokupljaju mnoge hobi, ali i ozbiljnije povrtare. 

Naročito me najviše muči pomisao na miševe u mom malom gradskom vrtu. Prošle godine, kao i velikim proizvođačima, "izrupali" su svu zemlju. Bila je to rupa na rupi. Hodajući po bašti samo sam se bojala da ću stati na nekoga od njih. Ali, ne mogu se žaliti, nisu mi puno štete napravili. Valjda zato što sam ih poštedela teranja sa svoje zemlje od koje, priznajem, ne živim. 

Kada je u pitanju povrtarstvo, inspiraciju tražim u ljudima kao što je Biljana Banović. Čitajući njene savete, prošle sam godine u čitavom vrtu posadila nevene i kadifice. Uz povrće sklono plamenjači sam ostavila druge biljke, koje mnogima predstavljaju korov, a koje su preuzele bolesti na sebe i tako poštedele one od kojih sam očekivala plodove. 

Biljana na svojoj fejsbuk stranici Trag Biljke čitavu zimu marljivo objavljuje savete i motivacione poruke za one koji svoju hranu žele da uzgajaju u potpunom skladu sa prirodom. Znate šta to znači? Bez savladavanja štetočina. 

"Povrtari često umiruju svoju savest tako što koriste ekološka sredstva u pokušaju svladavanja štetočina, ali svaka smrt podrazumeva upravo to - gašenje života", korak je dalje koji čini ova žena, za moj pojam, povrtarska čarobnica. 

Poručuje nam da ne možemo pobiti sav leteći i puzeći svet.

"Niti možete, niti smete. Zato je mnogo važnije da sarađujete, a još važnije da naučite kako se u bio uzgoju oni igraju žmurke".

Biljani se njeni pratitelji svakodnevno javljaju kroz komentare, poruke, a ona piše: "Svaki put kada me uspaničeno nazovete žaleći se da je nešto napalo vašu biljku, ja znam da se biljka bori sama, a znam i da se ja moram izboriti s vama. Zato je mir u vama preduslov za spokoj vaših biljaka", umirujuća je poruka žene koja iz tog razloga primenjuje repelente i atraktante, nikako hemijska sredstva. 

Rešenje koje ona nudi je negovanje zemljišta, malčiranje, mešovita sadnja, saradnja sa zemljom i iznad nje, poznavanje resursa, kompostiranje, upotreba semena iz vlastitog uzgoja jer je njihov genetski zapis potpuno pripremljen na vaš ekosistem i predatore, pojašnjava. 

"Postoje ti Zeleni anđeli koji su u stanju da čuvaju naše biljke", poručuje na svojoj FB stranici gde je objavila i listu koju vam sa njenim dopuštenjem i ovde prenosimo. 

Biljke zaštitnice

Predator

Vrsta biljke

Voluharica

Oko stabla posadite kokotac, mlečiku, pasji jezik, beli luk, a po krajevima bašte suncokret i čičoku

Šargarepina muva

Luk, žalfija, timijan, korijander, grbica

Buhač

Pelin, nana, salata, žutilovka, rotkvica, rukola

Krompirova zlatica

Ren, mrtva kopriva, paprat

Kupusni belac

Paradajz, kopar, žalfija, ruzmarin, celer, majčina dušica

Lisna vaš

Dragoljub, čubar, lavanda

Mravi

Matovilac, lavanda, vratić

Nematode

Kadifice, neven

Puževi

Gorušica, crveni luk, beli luk, dragoljub, žalfija

"Svaki život jednako je vredan i bio uzgoj se mora prihvatiti kao koncept života. Na ovom putu sam gubila biljke, ali sam postigla pravu miroljubivu bajku u kojoj svako biće ima jasnu ulogu. Svaka uloga mora postojati, samo je svi mi zajedno držimo u zadanom okviru. I to ljubavlju!", zaključuje Biljana. 


Tagovi

Biljana Banović Bio uzgoj Koncept Štetočine Biljke pomagači


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.